Au pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Despre ce categorii de români este vorba

de: BZI.ro
09:55, 02 sept. 2024

Sunt vești triste pentru anumite categorii de pensionari, care au pensii mai mici de la 1 septembrie 2024. Aceștia se confruntă cu scăderi semnificative ale pensiilor, în urma recalculării acestora conform noilor prevederi legale.

Este vorba despre cei care au lucrat ani îndelungați în condiții speciale sau în grupa I de muncă raportează scăderi semnificative ale veniturilor lunare.

Au pensii mai mici de la 1 septembrie 2024

Mult trâmbițata recalculare a pensiilor care ar fi trebuit să ducă la majorarea acestora nu s-a dovedit a fi așa pentru unii seniori. Chiar dacă guvernanții au dat asigurări că pensionarii vor beneficia de creșteri ale pensiilor, mulți dintre cei care au lucrat ani îndelungați în condiții speciale sau în grupa I de muncă raportează scăderi semnificative ale veniturilor lunare.

Conform declarațiilor recente ale Ministrului Muncii, Bucura Oprescu, recalcularea pensiilor afectează în principal pensionarii care nu au acumulat un număr suficient de ani de muncă pentru a beneficia de punctele bonus și stabilitatea necesară pentru a menține valoarea pensiei. Aceasta a explicat că doar un număr mic de pensionari se confruntă cu scăderi, iar pentru majoritatea celor care au lucrat în condiții speciale, pensiile ar trebui să crească.

Ministrul a subliniat că, din cei aproximativ 247.000 de pensionari care au lucrat în condiții speciale și deosebite, două treimi au primit o creștere a pensiei, iar cele mai multe dintre majorări sunt de peste 1.000 de lei. Cu toate acestea, pentru o minoritate, recalcularea a adus scăderi, unii pensionari fiind afectați de o reducere semnificativă a veniturilor lor.

„Beneficiarii condițiilor speciale și deosebite de muncă în continuare vor avea atât reducere de vârstă cât și spor de grupă și majorare de punctaj… În ceea ce privește pensionarii care sunt astăzi în condiții speciale, dicutăm despre circa 131.000, dintre care circa 74.500 sunt pensii crescute. Inclusiv în ceea ce privește pensionarii cu condiții deosebite, avem circa 116.300 în total și circa 89.300 cu pensii crescute”, a spus ministrul Muncii, Bucura Oprescu.

Legea îi dezavantajează pe cei care au lucrat ani îndelungați în condiții speciale

În plus, pentru cei care se pensionează începând de astăzi, există noi reguli care aduc beneficii semnificative. Cei care au lucrat în grupa I de muncă primesc un bonus de 0,5 puncte, iar cei din grupa a II-a, 0,25 puncte, în plus față de calculul anterior. Aceasta înseamnă că pensionarii care ies la pensie după 1 septembrie ar putea beneficia de pensii mai mari, în timp ce cei care deja sunt în sistem resimt efectele recalculării.

Pentru mulți dintre acești pensionari, recalcularea pensiei reprezintă o lovitură neașteptată, în contextul în care sperau la o creștere a veniturilor, nu la o scădere. Astfel, în ciuda asigurărilor autorităților, mulți dintre cei afectați de aceste scăderi se simt dezavantajați de noile reglementări.

Pensiile recalculate conform legii din 2024 folosește formula de calcul: pensie = VPR x nr. total de puncte, unde VPR (valoarea punctului de referinţă) = VPP/25 = 81 de lei, VPP (valoare punctului de pensie) =2.032 de lei, iar număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate/necontributive.

Numărul de puncte de stabilitate pentru fiecare an muncit peste stagiul de cotizare contributiv de 25 de ani se acordă astfel:

  • 0,50 puncte/an pentru anii din intervalul 26-30 inclusiv;
  • 0,75 puncte/an pentru anii din intervalul 31-35 inclusiv;
  • 1 punct/an pentru anii de muncă peste 36 de ani etc.

Așadar, anumite categorii de pensionari au pensii mai mici de la 1 septembrie 2024 în urma recalculării.