Au luat examenul auto, dar le e frică să conducă

de: Ruxana Alina
10:15, 16 oct. 2024

Obținerea permisului de conducere nu este dificilă, mai ales dacă doritorii au ales o școală de șoferi de calitate și au rezolvat multe chestionare auto înainte de examen. Cu toate acestea, există probleme chiar și după eliberarea carnetului de conducere de la DGPCI, cum ar fi frica de a se descurca singuri și de a lua decizii în trafic.

Mulți se întreabă de ce apare această frică și cum o pot depăși cât mai rapid. I-DRPCIV explică faptul că acest lucru este normal, deoarece responsabilitatea noului șofer este mult mai mare, trebuind să facă față singur tuturor obstacolelor și să aibă grijă atât de pasageri, cât și de ceilalți participanți la trafic.

Chiar dacă aceștia au făcut zeci de teste DGPCI online sau alături de instructor și cunoștințele sunt bine memorate, practica de unul singur poate fi o provocare pentru mulți șoferi începători.

Care sunt cauzele fricii de a conduce maşina după obţinerea permisului de conducere?

  1. Lipsa de experiență – Experiența se dobândește în timp, nu în cele 30 de ore petrecute la școala de șoferi. Acest aspect trebuie înțeles atât de cei proaspăt absolvenți, cât și de viitorii șoferi. Examenul auto testează doar o parte din abilitățile necesare pentru ca aceştia să se descurce în trafic şi să-l navigheze cât mai corect. Chiar dacă au efectuat numeroase chestionare auto și au avut ore suplimentare de practică, experiența la volan devine evidentă abia după primii ani de condus.
  2. Teama de accidente – Conducerea unei mașini implică riscuri, iar teama de accidente este una dintre cele mai comune probleme. Zi de zi, știrile prezintă accidente grave, ceea ce poate amplifica frica la volan.
  3. Presiunea socială – În momentul obținerii permisului de conducere, mulți doresc să sărbătorească alături de prieteni sau familie, iar acest lucru adaugă presiunea de a nu greși, ceea ce poate genera o anxietate considerabilă. De aceea, cei care se confruntă cu această problemă ar trebui să evite în primele săptămâni astfel de drumuri și să înceapă călătoria alături de o persoană cu experiență, pentru a învăța și a se obișnui cu traseele pe care le vor parcurge.
  4. Experiențe traumatizante anterioare – Există persoane care au avut experiențe negative, fiind implicate în accidente, iar acestea pot influența negativ capacitatea lor de a conduce în viitor.

Cum să treci de aceste probleme?

  • Expunerea graduală – Traseele scurte și mai puțin aglomerate pot ajuta la reducerea anxietății în timp, permițând abordarea treptată a unor drumuri mai complexe și mai aglomerate. Câteva săptămâni petrecute pe străzile familiare din jurul locuinţei vor reuşi să sporească încrederea în sine.
  • Consilierea – Pentru unele persoane, frica de a conduce poate fi mai profundă decât de obicei, motiv pentru care consilierea psihologică poate ajuta la abordarea și rezolvarea acestor temeri în mod eficient.
  • Tehnologia – În ziua de astăzi, există multe mașini care oferă șoferilor o experiență de conducere îmbunătățită. Mașinile cu cutie automată, modelele capabile să parcheze singure, cele dotate cu sisteme GPS sau chiar vehiculele care au capacitatea de a se conduce singure, au ajutat multe persoane să depășească fricile legate de șofat, știind că au la dispoziție un ajutor de încredere.

Frica de a conduce după obținerea permisului auto este o problemă comună, care poate fi depășită treptat pe măsură ce șoferii câștigă mai multă experiență. Încrederea și competențele necesare se dezvoltă prin educație continuă și expunere graduală la trafic, dar și prin suportul din partea celor apropiaţi, care au permis de mai mulți ani. În cazul în care apar temeri sau lacune în anumite situații, este indicat să se efectueze câteva teste DGPCI pentru a reîmprospăta informațiile învățate anterior.

Surse:

  • https://deomaxx.ro/amaxofobia-cum-scapi-de-frica-de-condus-metode-simple/
  • https://www.iasmy.com/blog/cum-mi-am-depasit-frica-de-a-conduce/