Au investit între 40.000 și 100.000 de euro în afaceri de succes în mediul rural. Tinerii fermieri au mai primit jumătate de milion de euro de la AFIR
Tinerii fermieri din Iași au deschis afaceri de succes, cu fonduri europene, în mediul rural. Sumele primite pentru achiziția de utilaje moderne sau înființarea unor sere cu legume sunt cuprinse între 40.000 și 100.000 de euro. AFIR a plătit, în total, jumătate de milion de euro
Tinerii fermieri din Iași au înființat afaceri de succes în domeniul legumicol și zootehnic cu ajutorul banilor de la Uniunea Europeană. Aceștia au primit între 40.000 și 100.000 de euro de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Cu banii primiți au înființat sere cu legume și au dezvoltat ferme zootehnice. Unul dintre ieșenii care au primit 40.000 de euro este Iulian Roșca. A avut nevoie de bani pentru a dezvolta afacerea cu legume. Acum face suc de roșii, iar pe lângă legumele pe care le vinde în sezon comercializează și produsele obținute.
„Eu muncesc cu tata la sere. El a început cu o suprafață mică, de câteva sute de metri pătrați, apoi ne-am extins. Am ajuns, cred, la un hectar, cu toate serele. Am vrut să luăm fonduri europene pentru că aveam nevoie de bani pentru modernizarea acestora. Nu mai putem să muncim cu sere făcute din lemn, cum era pe vremuri. Trebuie să ținem pasul cu schimbările de pe piață. Acum facem și suc de roșii, îl vindem în Iași, dar și în câteva magazine din afara Iașului”, susține tânărul fermier din Valea Seacă.
Mediul rural ieșean s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene
O parte din banii primiți de fermierii din Iași sunt pentru achiziția de utilaje agricole moderne. Unul dintre beneficiari este Mihaela Ursachi, o ieșeancă ce a obținut 100.000 de euro pentru achiziția unui tractor. Femeia mai deține o mică fermă zootehnică și lucrează 16 hectare de teren agricol. Interesul pentru accesarea fondurilor europene a crescut în ultimii ani. Numai tineri fermieri au primit peste 7 milioane de euro.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a plătit celor 175 de beneficiari din Iași banii necesari pentru modernizarea serelor cu legume, înființarea unor ferme zootehnice sau dezvoltarea unor afaceri apicole. Cele mai multe dosare au fost depuse de tinerii care au vrut să dezvolte afaceri în sectorul legumicol, unul dintre domeniile care în ultimii ani au atras investitori.
Tinerii fermieri din Iași pot deschide afaceri de succes
În acest an, tinerii fermieri din Iași vor putea accesa fonduri europene în valoare de 100.000 de euro/fermă. AFIR pregătește lansarea unor noi sesiuni de depunere a proiectelor. Acestea vor fi deschise în a doua parte a anului. Tinerii fermieri, atât din Iași, cât și din celelalte județe din țară, au solicitat creșterea sprijinului financiar, de la 40.000 la 100.000 de euro, astfel că de anul acesta vor putea accesa mai multe fonduri europene.
Valoarea maxima a sprijinului public prin această linie de finanțare este de 100.000 euro/proiect, iar intensitatea sprijinului nu va depăși 65 la sută din costurile eligibile. Astfel, fermierii care accesează această intervenție vor fi nevoiți să acopere cel puțin 35 la sută din valoarea proiectului cu bani proprii. Au fost și situații când fermierii ieșeni au pierdut fondurile europene.
Pe de altă parte, afaceri de succes au deschis și ieșenii care au accesat fonduri europene pentru sectorul pomicol.