Au început lucrările pentru lărgirea plajelor din România. Eforie Sud esti prima stațiune care va fi reabilitată
Pe litoralul Marii Negre au încep lucrariele în staţiunea Eforie Sud. Aceasta este o parte dintr-un amplu proiect de lărgire a plajelor din România, fiind finanţat din fonduri europene, iar valoare investiţiei este de 800 de milioane de euro. Plajele din România se vor fi mărite cu 250 de hectare, conform ministrului Mediului. Tanczos Barna s-a dus vineir dimineaţa pe litoralul Marii Negre pentru a discuta cu reprezentanţii firmei olandeze care se vor ocupa de lucrări.
Ministrul Mediului a declarat că autorităţile îşi doresc ca litoralul să fie unul modern din punct de vedere turistic, care va putea oferi posibilitatea de a organiza activităţi economice în condiţii de secolul XXI.
„Este un proiect extrem de important, ce face parte dintr-un proiect complex, este lotul cinci, vor mai urma alte şase contracte care se vor semna, sunt în faza de licitaţie. Cel mai important pentru Ministerul Mediului este să ştim de unde am plecat, ce facem şi unde vrem să ajungem. Am plecat de la un sistem dezorganizat, de la un litoral care nu a fost pus la punct aşa cum trebuie, avem lucrări terminate, în curs de desfăşurare şi lucrări care vor urma, la sfârşit vor fi zece contracte care se vor semna pe întregul litoral românesc. Unde vrem să ajungem? Vrem să avem un litoral modern, pus la punct din punct de vedere turistic, un litoral care oferă posibilitatea desfăşurării unor activităţi economice în condiţii de secolul XXI, dar, în paralel, lucrul extrem de important pentru Ministerul Mediului este să protejăm biodiversitatea”, a declarat Tanczos Bârnă, citat de Agerpres.
Tanczos Barna: „Este, probabil, cel mai interesant lot din toate cele care au fost terminate.”
Potrivit acestuia, lucrările de lărgire a plajelor litoralului românesc, unele dintre ele finalizate, vor duce şi la crearea a zeci de hectare de biodiversitate.
„Este, probabil, cel mai interesant lot din toate cele care au fost terminate, sunt în curs de desfăşurare sau vor urma, pentru că, dincolo de cele 50 de hectare de plajă care se vor crea, vom avea 29 de hectare de biodiversitate, 29 de hectare unde specii protejate vor avea posibilitatea relansării acestei biodiversităţi extrem de valoroase pentru Marea Neagră, pentru România şi pentru Europa”, a afirmat ministrul Mediului.
Acesta a spus că licitaţia privind executarea lucrărilor de extindere a plajei de la Eforie, a fost catigata de către una dintre cele mai mari firme din acest domeniu.
„Mă bucur că acest lot a fost câştigat de una dintre cele mai mari firme în domeniu, o companie care are referinţe internaţionale, o companie care a demonstrat că poate să ducă la bun sfârşit, în condiţii optime, un asemenea proiect”, a mai declarat Tanczos Bârna.
Van Oord Dredging and Marine Contractors BV este compania care se va ocupa de extinderea paljei Eforie. Compania a anunţat începerea lucrărilor de protecţie şi de reabilitare a litoralului românesc. Aceştia au inchieat un contract de proiectare şi execuţie cu Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
„Proiectul, care valorează 394.956.415,36 lei este finanţat prin fonduri europene şi a fost câştigat în urma unei licitaţii de către compania olandeză, care are peste 150 de ani de experienţă în domeniul lucrărilor hidrotehnice maritime şi peste 186 de proiecte în toată lumea. Cu 73 de naţionalităţi de angajaţi, compania Van Oord este cunoscută pentru soluţii inovatoare şi durabile, având mereu în minte noţiunea de viitor”, au informat reprezentanţii companiei.
S-au reluat lucrările de refacere a plajelor de la Marea Neagră
Ministrul Mediului, Barna Tanczos, a anunţat, vineri, la Tulcea, că au reînceput activităţile de nisipare pe litoralul Mării Negre, după ce lucrările au fost întrerupte în urmă cu două săptămâni. Litoralul Românesc va fi largit cu cu 53 de hectare în urma lucrărilor.
„Astăzi au fost reîncepute activităţile de nisipare pe plaja Mării Negre. (…) Salut profesionalismul şi promptitudinea cu care organele de cercetare penală au abordat această problemă extrem de complexă şi salut decizia dânşilor de a permite continuarea activităţîi. Continuă cercetarea penală în rem începută în urma descoperirii unor monede”, a mai spus ministrul Mediului.