Au început exproprierile pentru Autostrada Transilvania. Iată care este valoarea despăgubirilor

de: Mirela Todosi
14:00, 22 aug. 2024

Au început exproprierile pentru Autostrada Transilvania. Ministerul Transporturilor a prezentat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru exproprieri necesare construirii nodului rutier de la Românași. Iată care este valoarea despăgubirilor.

Au început exproprierile pentru Autostrada Transilvania

Pentru construirea nodului rutier de la Românași de pe Autostrada Transilvania vor fi expropriate 215 imobile, iar valoarea despăgubirilor este de aproape un milion de lei.

,,Nodul rutier Românași va asigura legătura între Autostrada A3, sectorul Zimbor – Poarta Sălajului și comuna Românași prin intermediul rețelei naționale de drumuri – DN 1F și a celei locale de drumuri județene – DJ 108A, în funcție de etapa de amenajare.

Este necesară ocuparea definitivă a unei suprafețe de teren de 392.805 mp, cu sau fără investiții, aferentă unui număr de 215 imobile, domeniul privat și public, situate pe raza localității Românași din județul Sălaj.”, se precizează în Proiectul de Hotărâre de Guvern.

Contractul pentru nodul rutier de la Românași (jud. Sălaj) are o valoare cuprinsă între 71 și 84 milioane lei, iar durata este de 10 luni (3 luni proiectare și 7 luni execuție).

Nemulțumiri la exproprierile pentru Autostrada Sibiu-Pitești

Autostrada Sibiu-Piteşti (A1) este o investiţie mult aşteptată ce va lega Ardealul de Muntenia. Sute de persoane fizice au primit deciziile de expropriere pentru a începe construcţia şoselei de mare capacitate. Oamenii sunt nemulțumiți că au primit foarte puțini bani pe terenuri.

Mulţi dintre cei afectaţi nu au alte locuinţe sau alte terenuri pe care să îşi construiască o altă casă, iar pe piaţa liberă preţurile la terenurile din localitate aproape că s-au dublat de când s-a auzit că se va construi autostrada. De exemplu, în comuna Racoviţa, localitate ce este prinsă şi în lotul 2 şi în lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Piteşti, situaţia este şi mai complicată, cei expropriaţi (aproximativ 400 de proprietari cu terenuri agricole şi doi de gospodării) susţinând că valoarea la care le-au fost evaluate proprietăţile, pe lângă faptul că este mică, mai şi diferă în funcţie de tronson.

Pe de altă parte, reprezentanţii CNAIR le recomandă celor nemulţumiţi de cuantumul despăgubirilor primite să se adreseze instanţei şi să ceară mai mult, pentru că au această posibilitate prin lege.

„Aceste sume, care sunt consemnate şi sunt atribuite fiecărui teren sau construcţie în parte, sunt stabilite în baza unei expertize. Nu sunt nişte sume făcute de noi, stabilite de către către angajaţii noştri. Sunt stabilite în baza legii, de către un evaluator autorizat. Fiecare persoană care a fost expropriată şi nu este mulţumită de cuantumul acestor despăgubiri are dreptul, prin lege, de a se adresa unei instanţe de judecată care, în baza unor alte evaluări, poate să crească cuantumul acestor despăgubiri. Problema mare, şi nu vorbesc doar pentru aceste loturi ale autostrăzii A1 Sibiu -Piteşti, ci pe toate lucrările mari de infrastructură din ţară, este că foarte mulţi proprietari nu au documente cadastrale, fapt ce ne îngreunează foarte mult munca noastră de a le acorda despăgubiri.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri (DRDP) Craiova, Cristian Tudor.

Proprietarii de terenuri sunt nemulțumiți de câți bani au primit pentru a permite construcția autostrăzii. Mulți au rămas fără case, iar sumele primite nu îi ajută să achiziționeze o altă locuință.