Au găsit metoda ideală pentru a nu rămâne cu produsele nevândute. Acești ieșeni au depus un simplu dosar și au obținut sume importante de la Uniunea Europeană
Milioane de euro au fost oferite fermierilor care au vrut să investească în fabrici de procesare a fructelor și legumelor. Agricultorii care au vrut să obțină profituri mai mari din agricultură au avut șansa de a obține banii necesari construirii acestor fabrici. Dacă în urmă cu cinci ani, în Iași era doar o fabrică înființată cu fonduri europene, în prezent sunt 6 mici astfel de fabrici. Beneficiarii fondurilor europene au investit milioane de euro în aceste clădiri și în echipamentele utilizate la procesarea fructelor și legumelor.
Pomicultorii din județ care s-au confruntat de-a lungul anilor cu situații neprevăzute din cauza vremii au fost nevoiți să caute soluții pentru a nu rămâne cu fructele nevândute. Chiar și în acest an, din cauza înghețului din primăvară, agricultorii au avut producții mici și au fost nevoiți să scadă prețul de vânzare. Din această cauză nu au reușit să obțină profit. Dacă ar fi putut asigura și partea de procesare, nu ar mai fi fost în această situație, cum spune chiar unul dintre pomicultorii din județ.
„Aruncam merele la porci”
Mihai Asandei este un pomicultor din zona Ceplenița care are o livadă pe aproximativ 10 hectare. Ieșeanul a avut numai de pierdut anul acesta, din cauza vremii nefavorabile. Pentru că s-a mai confruntat cu această situație și acum doi ani, a decis că o soluție pentru a nu pierde producția este să valorifice materia primă. A depus proiect pentru obținerea fondurilor europene necesare construirii unei mici fabrici de procesare și proiectul a fost aprobat. În prezent așteaptă banii pentru a ridica construcția.
„Noi sperăm că în primăvară ne vom apuca de treabă. Nu ne dorim ca anul viitor să pățim la fel ca anul acesta. Dacă aveam acum fabrica, altfel stăteau lucrurile. Au fost ani când, din cauză că nu aveam cui să vindem merele, le aruncam la porci. Însă totul se va schimba după ce vom avea fabrica noastră”, spune ieșeanul.
Procesarea, o etapă importantă pentru producători
Acesta s-a interesat dacă pe piață mai sunt procesatori și susține că mulți alți pomicultori care nu dețin suprafețe foarte mari cu livezi s-au gândit la faptul că este necesară și investiția în partea de procesare. Astfel, au un circuit complet și pot valorifica toată materia primă.
„Nu ne facem griji că nu vom avea clienți, pentru că pe piață nu sunt suficiente fabrici de procesare. Mai este loc pentru investiții. Noi nu mai avem aceleași livezi ca pe vremuri, dar cele care încă mai sunt produc destul de mult și cei care cumpără un măr vor cumpăra și sucul de mere”, mai spune producătorul.
Un alt ieșean care a obținut banii pentru a construi o fabrică de procesare a legumelor și fructelor este George Stanciu, din Prisăcani, care deja produce sucuri și comercializează aceste produse. A investit peste 100.000 de euro în fabrica din comuna natală, bani proveniți din fonduri europene.
Se mai pot obține fonduri europene
Persoanele care vor să înființeze fabrici de procesare a legumelor și fructelor mai pot depune proiectele europene. Potențialii beneficiari pot obține banii pentru modernizarea și crearea de unități de procesare, introducerea de noi tehnologii pentru dezvoltarea de noi produse tehnologice, creșterea valorii adăugate a produselor din sectorul pomicol, îmbunătățirea controlului intern al calității, creșterea numărului de locuri de muncă. Proiectele se pot depune în cadrul submăsurii 4.2a- „Investiții în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol”.