Au fost stabilite primele 10 județe din România după puterea de cumpărare. Iașul este în afara clasamentului

de: Redacția BZI
02:00, 04 nov. 2024

Primele 10 județe din România după puterea de cumpărare au fost clasificate în urma unui studiu internațional. Analiza a fost făcută de Growth for Knowledge (GfK), o companie germană care se ocupă cu cercetarea de piață

Conform analizei făcute de cei de la GfK, primele 10 zone din România după puterea de cumpărare sunt: 1. București, 2. Cluj, 3. Timiș, 4. Ilfov, 5. Sibiu, 6. Brașov, 7. Prahova, 8. Arad, 9. Constanța, 10. Alba. Media puterii de cumpărare a unui cetățean român este de 9.092 de euro pe an, iar județul Iași are sub 9.000 de euro pe an. Puterea de cumpărare reprezintă fondurile pe care le are un cetățean după ce plătește taxele și impozitele la stat.

Iașul nu se încadrează în primele 10 județe după puterea de cumpărare

Puterea de cumpărare a unui cetățean din județul Iași este puțin sub 9.000 de euro pe an. Problema cea mai mare este în județ, unde diferența este uriașă față de zona municipiului Iași. Astfel, aproape jumătate din populația județului este concentrată în jurul orașului Iași. De asemenea, și salariul mediu este mai mic în capitala Moldovei decât în celelalte regiuni.

„În ceea ce privește municipiul Iași, puterea de cumpărare este asemănătoare precum în celelalte mari orașe din țară. În ceea ce privește județul nostru, discrepanța dintre municipiul Iași și restul județului este foarte mare, de aici și faptul că puterea de cumpărare a județului este mai scăzută”, a precizat conf. univ. dr. Dan Chirleșan, din cadrul Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor .

Faptul că județul nostru a rămas în urmă față de alte zone din România nu este surprinzător. Infrastructura rutieră în ceea ce privește autostrăzile este inexistentă, iar producerea de energie electrică este insuficientă. Astfel, pentru investitori, nu este rentabil să deschidă afaceri în județ. Din cauza lipsei infrastructurii sunt afectate și prețurile din magazine, care sunt mai mari, deoarece operatorii trebuie să acopere costurile de transport suplimentare.

„Problema în județul nostru, și în toată regiunea Moldovei de altfel, este faptul că nu avem infrastructură pentru ca nivelul de trai să crească, să atragem posibili investitori, să se deschidă noi fabrici ca să dezvolte industria. De asemenea, mai apare și discuția cu producerea energiei electrice – rețeaua actuală nu ar putea face față la dezvoltarea industriei. Astfel, investitorii analizează aceste lucruri și își dau seama că nu este sustenabil să pornească o afacere în zona noastră și se îndreaptă spre alte regiuni ale României”, a mai adăugat conf. univ. dr Dan Chirleșan.

Lipsa proiectelor politice

Lipsurile cu care se confruntă cetățenii din județul Iași sunt în strânsă legătură cu politicile făcute de instituțiile locale. Oamenii politici ai Iașului au eșuat să atragă fonduri și investiții de natură europeană sau de la Guvern, iar astfel, regiunea noastră nu s-a dezvoltat precum alte zone din țară. Eșecul oamenilor politici are efecte negative adânci în dezvoltarea economică locală.

„Desigur că aici discutăm despre proiectele făcute de oamenii politici din Iași și de susținerea pe care au avut-o de la București. Vedem că în alte orașe s-au obținut fonduri, deoarece politicienii din locurile respective au avut o altă relație cu puterea centrală de la București, pe când, la noi, politicile au fost greoaie sau inexistente, iar acest lucru se vede. Totuși, eu sunt optimist și cred că dacă vor fi duse la capăt câteva proiecte actuale, precum autostrada, vom reuși să ne ridicăm. Va veni și rândul regiunii de Nord-Est să prospere”, a transmis economistul ieșean.

Totuși, dacă județul Iași va reuși să se dezvolte, celelalte județe din Moldova vor avea o problemă serioasă, deoarece oamenii vor pleca spre un oraș unde pot avea un trai mai bun.

„Desigur că, odată cu dezvoltarea Iașului, atunci va apărea o problemă pentru județele și orașele vecine. Mulți oameni vor veni în Iași pentru un trai mai bun, astfel, va apărea fenomenul de depopulare în județele vecine”, a încheiat Dan Chirleșan.

Iașul nu se află în primele 10 județe din România după puterea de cumpărare, iar viitorul este incert din acest punct de vedere.