Au dispărut 20.000 de fermieri din Iași care solicitau subvenții de la APIA. Suprafața agricolă aproape s-a dublat, iar terenurile s-au comasat

de: Raluca Costin
02:00, 25 aug. 2020

Dacă în anul 2007 erau înregistrați la APIA peste 40.000 de cereri de la fermieri din Iași care solicitau subvenții, în anul 2020 numărul lor s-a redus la jumătate. În schimb, suprafața agricolă pentru care s-au solicitat subvenții a crescut cu aproape 100.000 de hectare în perioada analizată. Scăderea numărului de fermieri de pe lista de plată APIA și creșterea suprafeței agricole pentru care se solicită subvențiile demonstrează o comasare a terenurilor agricole

Dacă în anul 2007 erau înregistrate la APIA peste 40.000 de cereri de la fermieri din Iași care solicitau subvenții, în anul 2020 numărul lor s-a redus la jumătate. Astfel, în anul 2020 s-au înregistrat la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) Iași aproximativ 20.000 de cereri din partea fermierilor din Iași care au solicitat subvenții pentru 280.000 de hectare. La nivel național au dispărut peste 330.000 de agricultori de pe listele APIA care cereau ajutoare financiare pentru terenurile agricole exploatate. Iașul este în topul județelor în ceea ce privește comasarea terenurilor, semn că agricultura s-a dezvoltat în județul Iași, numărul exploatațiilor agricole fiind în creștere.

Agricultorii din Iași au comasat terenurile agricole după ce și-au dat seama că pot obține mai ușor subvențiile de la APIA

În anul 2007 au solicitat subvenții peste 20.000 de fermieri din Iași, pentru aproximativ 200.000 de hectare de teren agricol. În următorii 5 ani se menține numărul de fermieri activi care solicită subvențiile agricole, iar treptat, odată cu accesul la informații despre fondurile europene și exemple concrete ale fermierilor care și-au dezvoltat fermele cu ajutorul fondurilor europene după ce au comasat terenurile agricole, tot mai mulți fermieri au schimbat strategia de afaceri. Astfel, cu fiecare an au dispărut în jur de 200-300 de fermieri care solicitau subvențiile de la APIA.

Fermierii din Iași cu peste 1.000 de hectare exploatate reprezintă 18 la sută din suprafața totală agricolă a județului

Fermele din categoria 50-300 de hectare, respectiv între 50 și 100 de hectare și 100-300 de hectare sunt în număr de aproape 300 la Iași și însumează aproximativ 20 la sută din suprafața agricolă din județul Iași, în timp ce fermele agricole de peste 1.000 de hectare reprezintă 18 la sută din totalul suprafeței agricole, fiind beneficiari de plăți directe în cadrul SAPS pentru o suprafață de aproape 100.000 de hectare de teren agricol. Pentru anul de cerere 2019, fermierii din Iași au obținut în cadrul schemei unice de plată pe suprafață (SAPS) peste 12 milioane de euro, drept subvenții.

Sergiu Jităreanu: „Fermierii sunt conștienți de importanța comasării terenurilor agricole pentru că pot accesa sume mai mari de la Uniunea Europeană”

Potrivit directorului APIA Iași, Sergiu Jităreanu, în județul Iași comasarea terenurilor a avut un efect pozitiv asupra fermierilor care obțin mai ușor subvențiile, iar acestea pot să crească semnificativ anual.

„Tendința de scădere a numărului de fermieri care solicită subvențiile și creșterea suprafeței pentru care se solicită aceste ajutoare se menține în ultimii ani în județul Iași. Fermierii vor să facă agricultură performantă, astfel că numărul fermelor mici s-a redus în ultima perioadă. Fermierii sunt conștienți de importanța comasării terenurilor agricole pentru că pot accesa sume mai mari de la Uniunea Europeană”, susține Sergiu Jităreanu, director APIA Iași.

În anul 2019, fermierii din Iași au obținut subvenții de peste 12 milioane de euro în cadrul SAPS

Beneficiari ai plăților directe în cadrul SAPS pot fi persoanele juridice sau fizice care exploatează terenul agricol pentru care s-a solicitat plata. Aceștia trebuie să dețină calitatea de proprietari, arendași, concesionari, asociați sau administratori în cadrul asociațiilor în participațiune sau locatari. Arendatorul, concendentul sau locatarul nu beneficiază de plăți directe pentru terenul arendat, concesionat sau închiriat. Pentru a obține plata, cei interesați trebuie să fie înscriși în Registrul Unic de Identificare, să depună o cerere la APIA și să exploateze un teren agricol cu o suprafață de cel puțin un hectar.

Fermierii din Iași primesc 100.000 de lei pentru motorina utilizată în agricultură

Cei 20.000 de fermieri din Iași care au solicitat subvenții pentru aproximativ 280.000 de hectare de teren agricol vor primi primii bani în luna octombrie 2020, când vor fi acordate avansurile de 85 la sută din suma totală ce va fi acordată pentru campania 2020. Pentru anul de cerere 2019, agricultorii au încasat în cadrul SAPS suma de 102 euro la hectar. De asemenea, în această perioadă, APIA Iași efectuează plata către fermierii care au solicitat subvenția la motorină pentru trimestrul II din anul 2020. Fermierii din Iași primesc aproximativ 100.000 de lei pentru motorina utilizată în agricultură în perioada aprilie-iunie 2020.