Au crezut că virusul COVID-19 este o conspirație până au ajuns în stare critică la spital! Aceasta este povestea ieșenilor care au devenit dependenți de suport de oxigen și sunt schimbați de pampers

de: Bianca Ciubotariu
02:00, 29 oct. 2020

Ieșenii care au crezut că virusul COVID-19 nu există au neglijat simptomele și au ajuns în stare critică la spital. În numai câteva zile de la internare au devenit dependenți de suport de oxigen și sunt imobilizați la pat. Deși s-au confruntat cu febră și dificultăți de respirație, au stat acasă, crezând că vor scăpa citind tot soiul de informații conform cărora virusul COVID-19 este o conspirație

Numărul de ieșeni care ajung în stare critică la spital este în creștere. Medicii spun că unii dintre pacienți nu au crezut în existența coronavirusului și au stat acasă, iar alții au crezut că pot duce boala pe picioare. Aceste persoane s-au prezentat la spital abia când efectiv nu se mai puteau ține pe picioare, nu mai puteau respira și febra nu le mai scădea. Din păcate însă, mulți dintre pacienți au intrat direct în secția de Terapie Intensivă, au fost sedați și intubați. Virusul apucase să le atace extrem de tare plămânii. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și avertizează ieșenii că orice zi de întârziere a prezentării la spital de la debutul simptomelor îi poate costa viața.

Dr. Radu Crișan: „Sunt efectiv imobilizați la pat și au nevoie să fie hrăniți și să fie schimbați de către infirmiere”

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19 au existat ieșeni care nu au crezut în existența sau în agresivitatea virusului COVID-19. Alții, crezând că au un organism de fier, au neglijat simptomele infecției cu coronavirus și au temporizat prezentarea la medic până în ultimul moment. Niciunul dintre acești bolnavi nu a conștientizat pericolul la care se supune până în momentul în care a ajuns să fie schimbat de pampers de infirmierele din spital.

„Din păcate, avem din ce în ce mai mulți pacienți care ajung la spital deja într-un stadiu avansat al infecției cu COVID-19. Mulți nu au crezut în agresivitatea virusului COVID-19 sau în existența lui, iar alții au crezut că pot duce boala pe picioare. Din păcate însă, pentru că ajung prea târziu la spital, mulți dintre ei intră direct în Terapie Intensivă, iar alții devin dependenți de suport de oxigen. Sunt efectiv imobilizați la pat și au nevoie să fie hrăniți și să fie schimbați de către infirmiere. Avem atât pacienți tineri, fără ale comorbidități, cât și vârstnici, care suferă și de alte boli asociate”, spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija, șef al Clinicii I de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași.

Ieșeni care au avut membri ai familiei infectați cu COVID-19 și tot nu au crezut că virusul există

„Poți să-i numeri pe degete pe cei care nu au nevoie de suport de oxigen”, spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija.

Medicii au ajuns la capătul puterilor. La Spitalul de Pneumoftiziologie din Iași sunt internați pacienți cu COVID-19 cu forme grave și foarte grave. Majoritatea pacienților sunt imobilizați la pat și nu pot face nicio mișcare fără a fi ajutați de cadrele medicale.

„Este o problemă generală. Mulți încă nu cred în existența COVID-19. Puțini sunt cei care conștientizează că boala se manifestă diferit de la persoană la persoană. Au poate și membri ai familiei care au fost infectați cu coronavirus, iar ei tot nu cred în agresivitatea acestui virus. Majoritatea pacienților au leziuni radiologice foarte mari. Din păcate, transmiterea comunitară a luat amploare, iar nerespectarea măsurilor vine la pachet cu riscuri majore”, mai spune medicul ieșean.

Dr. Radu Crișan: „Mare parte din populație se crede expertă în microbiologie. Oamenii citesc câteva articole pe internet contra existenței COVID-19 și își formează o părere nefondată”

Medicii care lucrează cu pacienții infectați cu COVID-19 sunt epuizați din cauza volumului mare de muncă. Puțini dintre cei care nu respectă măsurile de protecție se gândesc și la acești oameni, care, timp de 8-12 ore, stau îmbrăcați în combinezoane, ca să le salveze viața.

„În mod surprinzător, și noi, cadrele medicale, avem viața noastră, familia noastră. Fiecare cadru medical are și el problemele lui, anxietățile lui, frica lui de a nu se infecta cu coronavirus. E normal să le fie frică, mai ales când văd zilnic cât de agresiv este acest nou tip de virus. Mare parte din populație se crede expertă în microbiologie. Oamenii citesc câteva articole pe internet contra existenței COVID-19 și își formează o părere nefondată. În ziua de astăzi, populația are acces la tot felul de informații. Realitatea științifică este cu totul alta față de «studiile» pe care le citesc oamenii pe internet. Faptul că sunt prost informați îi determină să nu creadă în existența virusului până nu ajung în stare critică la spital”, mai spune dr. Adrian Radu Crișan Dabija.

Medicii recomandă ieșenilor să se prezinte de urgență la spital dacă au simptome specifice infectării cu COVID-19

Medicii ieșeni recomandă populației să se prezinte de urgență la spital dacă au simptome ca febră, senzație de „nas uscat”, dificultate de respirație. În caz contrar, virusul atacă agresiv plămânul, iar atunci pacientul va fi internat, cel mai probabil, direct în secția de Terapie Intensivă. Sunt multe persoane care nu anunță medicul de familie că au simptome și stau acasă zile întregi.

„Recomandăm oamenilor să se prezinte la spital dacă au simptome specifice infecției cu COVID-19. Avem foarte mulți tineri, până în 40 de ani, care rămân cu sechele ale infecției cu COVID-19 grave din cauză că au ajuns prea târziu la spital. Chiar și după o perioadă lungă din momentul în care a fost declarat vindecat, pacientul poate observa sechele la nivelul aparatului respirator și sechele neurologice”, încheie medicul ieșean.