Prima pagină » International » Au apărut câinii special antrenați pentru depistarea persoanelor care suferă de Covid-19. Acestă metodă este mai rapidă decât un test PCR
Au apărut câinii special antrenați pentru depistarea persoanelor care suferă de Covid-19. Acestă metodă este mai rapidă decât un test PCR

Au apărut câinii special antrenați pentru depistarea persoanelor care suferă de Covid-19. Acestă metodă este mai rapidă decât un test PCR

24 mai 2021, 15:20,
Alexandru Ifrim în International

În Marea Britanie câinii sunt antrenaţi pentru a depista persoanele infectate cu Covid-19. Aceştia sunt consideraţi drept o metodă mai rapidă de a afla dacă eşti sau nu infectat, este mai rapid chiar decât un test PCR. Conform oamenilor de ştiinţă, aceştia au publicat pe data de 24 mai un studiu despre faptul că persoanele infectate au un miros aparte iar câinii sunt cei care-şi pot da seama.

Câinii care sunt antrenaţi pentru depistarea oamenilor infectaţi cu Covid-19, sunt echipaţi cu o vestă roşie în momentul în care se afla la datorie, iar aceştia adulmeca toate persoanele care se afla într-o încăpere.

Medical Detection Dogs este o findatie care s-a înfiinţat în anul 2008, care antrenează câinii pentru detectarea diferitelor maladii. Cel mai întâlnit program de antrenament este cel pentru a detecta persoanele care suferă de diabet tip 1. Alte programe de antrenament vizează descoperirea oamenilor care au cancer sau pe cei care suferă de Parkinson.

Testele cu câini au un procentaj de 94,3%

Eficienta cainiilor antrenaţi pentru depistarea persoanelor infectate are un procentaj de 94,3%, aceştia îşi pot da seama cu uşurinţă dacă o persoană este infectat sau nu după ce miroase haina unei pesoane. Oamenii de ştiinţă au spus că această metodă este mult mia rapidă faţă de un test clasice, acurateţea variind între 48% şi 77%, mai mare fiind doar testele PCR, 97%.

Cel mai mare avantaj al noii metode este că diagnosticul este dat de patruped într-o secundă. Omenii de ştiinţă au ajuns la această concluzie în urma unui studiu realizat ăe data de 24 mai 2021 în Marea Britanie.

Astfel de antrenamente s-au făcut şi în Thailanda

Precum în în Marea Britanie, şi în Thailanda au fost antrenaţi câini pentru a descoperi persoanele infectate cu Covid-19 . Ţara are un număr foarte mare de infectaţi şi continuă să crească. Până în prezent în Thailanda au fost antrenaţi 6 câini.

Din cei 6 câini, 3 au au ajuns la Universitatea Chulalongkorn din Bangkok, iar acolo patrupezii şi-au făcut treaba de minune, având o eficientă de 95%. Câinii nu trbuie să miroase o persoană în od direct, aceştia pot folosi monstre pentru a da verdictul. Monstrele sunt ţinute în doze metalice .

„Câinii sunt foarte rapizi la detectarea celor infectați. Astfel îi putem separa pe cei infectați de cei sănătoși”, a spus Thitiwat Sirprasart, cercetător în cadrul proiectului.

Când a început prima dată acest studiu

Un prim studiu a fost publicat irevista științifică Plos One evocă proiectul Nosaïs-Covid19, care îşi propunea la acel moment să demonstreze capacitatea câinilor de a detecta persoanele infectate cu Covid-19.Realizat de Pr Dominique Grandjean, profesor-cercetător la Școala Națională Veterinară din Alfort (EnvA) proiectul a fost realizat în Liban şi a început încă din lună martie a anului trecut. Câinii îşi pot da seama după transpiraţie dacă cineva este infectat cu Covid-19 sau nu.

„Ipoteza noastră s-a bazat pe excreția potențială a cataboliților specifici în transpirație, indusă de acțiunile celulare ale SARS-CoV-2 sau de replicări în celulele organismului, prin intermediul glandelor sudoripare apocrine, generând compuși organici volatili (COV) pe care câinii îi pot detecta”, explică cercetătorii în studiu, potrivit Sânte Magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`