Atracții exotice la Iași! Cele mai iuți specii de ardei din lume, expuse în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” – GALERIE FOTO
Punct de atracție exotic la Iași! Cele mai iuți specii de ardei din lume, expuse în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”. Este vorba de taxoni (ardei) aparținând speciei Capsicum chinense, primele trei cele mai iuți soiuri din lume: „Carolina Reaper” (2.200.000 SHU), „Trinidad Moruga Scorpion” (2.000.000 SHU) și „7 Pot Douglah” (1.800.000 SHU)
Colecția de ardei iuți a Grădinii Botanice „Anastasie Fătu” din Iași cuprinde un număr de 10 specii și subspecii ale genului Capsicum, cu 130 de soiuri și hibrizi, cu importanță economică și științifică. Printre aceștia se regăsesc taxoni ce aparțin speciei Capsicum chinense Jacq. care, în ciuda denumirii – chinense (din China), este originară din America de Sud. Această specie include cele mai iuți soiuri și hibrizi de ardei din lume, cu fructe extrem de diverse în ceea ce privește forma, culoarea și dimensiunile. În general, indivizii au aspect de subarbust, cu un ritm de creștere mult mai lent comparativ cu alte specii ale genului Capsicum, dezvoltându-se corespunzător în zone calde și umede, unde temperatura nu coboară sub 15 °C.
Cele mai iuți specii de ardei din lume, expuse în Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza”
Pe de altă parte, colecția de ardei iuți a Grădinii Botanice din Iași cuprinde 31 de taxoni aparținând speciei Capsicum chinense, printre care și primele trei cele mai iuți soiuri din lume: „Carolina Reaper” (2.200.000 Scoville Heat Units- SHU), „Trinidad Moruga Scorpion” (2.000.000 SHU) și „7 Pot Douglah” (1.800.000 SHU). Scara Scoville măsoară în unități Scoville (în Engleză, Scoville Heat Units – SHU) cât de iute/ de picant este un ardei iute, sau orice alt fel de aliment condimentat, în funcție de concentrația de capsaicină. Capsaicina este una dintre numeroasele substanțe chimice denumite generic capsaicinoizi. Scara este numită așa după creatorul său, farmacistul american Wilbur Scoville. Anul acesta, colecția de ardei iuți s-a îmbogățit cu 13 soiuri noi, dintre care 6 taxoni aparțin speciei C. chinense.
Printre aceștia se numară și soiul „Aji Charapita”, originar din Peru și considerat cel mai scump ardei iute din lume. Fructele acestui soi sunt globuloase, au un diametru de 0,5 cm, sunt inițial verzi, la maturitate devenind galbene, și au o aromă deosebită de citrice, fiind un condiment de bază al multor preparate culinare peruane. În ciuda faptului că fructele nu au un aspect impresionant, iuțeala lor este una medie, de 30.000 – 50.000 SHU, acești ardei iuți sunt extrem de apreciați pentru gustul lor unic, motiv pentru care 1 kilogram (aproximativ 75.000 de fructe) are prețuri cuprinse între 11.000 – 25.000 dolari.
În acest cadru vor fi expuse 10 specii și subspecii ale genului Capsicum, cu 120 de soiuri și hibrizi, dintre care 11 soiuri sunt prezentate pentru prima dată în expoziție: Capsicum annuum „Loco”, Capsicum annuum „Sedona Sun”, Capsicum annuum „Pimiento de Padron”, Capsicum baccatum „Achard”, Capsicum chinense „Biquino Red”, Capsicum chinense „Trinidad Scorpion Moruga Red” etc.
Flori de toamnă 2021 – expoziție de flori, fructe și semințe ediția a XLV-a
De precizat că, până în ultima decadă a lunii octombrie, se va inaugura cea de-a XLV-a ediție a expoziției de flori, fructe și semințe, sub genericul „Flori de Toamnă” a Grădinii Botanice din Iași. Aceasta va fi deschisă zilnic, între orele 9:00-16:00, de pe 30 octombrie până pe 21 noiembrie 2021. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar pentru grupurile organizate, taxa este de 5 lei. Taxa de intrare pentru elevi, studenți, pensionari, grupuri formate din cel puțin 10 persoane la expoziții florale este de 8.00 lei. Fotografiatul este liber. În secția ornamentală a Grădinii Botanice sunt expuse peste 6.000 de plante care aparțin la 108 soiuri de dalii sau gherghine, între care 92 de soiuri cu port înalt peste 1.70 metri, respectiv 16 soiuri pitice, cu înălțimi care variază între 30 și 60 centimetri.
„Cu prilejul acestei ediții aniversare, când se sărbătoresc 165 de ani de la fondarea primei grădini botanice din România, vor fi prezentate soiuri ale genului Chrysanthemum, atât cele pentru floare tăiată (Chrysanthemum grandiflorum) care reunesc 215 varietăți horticole cultivate în sere și solarii, dar și soiuri de tufănele sau dumitrițe (Chrysanthemum indicum) în număr de 210 varietăți, cultivate în exterior. De asemenea, vor fi expuse 25 de specii, atât din flora spontană a diferitelor continente, cât și soiuri decorative prin flori sau frunze, anuale sau perene”, arată prof. univ. dr. Cătălin Tănase, directorul Gradinii Botanice din Iași.