Ați purta astfel de bijuterii? O tânără mămică din Iași le face din lapte matern sau din cordonul ombilical! Andreea Fotica: „E ca la ouăle care sunt puse la incubat” – FOTO

de: Raluca Costin
02:00, 28 oct. 2021

Andreea Fotica, în vârstă de 33 de ani, a început să facă bijuterii din lapte matern, cordon ombilical sau șuvițe de păr, în urmă cu un an. Produsele sunt realizate manual, printr-un proces complex. Tânăra mamă și antreprenoare din Iași vinde bijuteriile în toată țara, dar și în străinătate

Tânara mamă din Iași Andreea Fotica a făcut primele bijuterii din lapte matern în urmă cu an.

„În pandemie, la început, când nu erau prea multe oportunități să ieșim, uitându-mă pe Facebook, am aflat de bijuteriile cu lapte matern. Am vrut să încerc și eu, să văd dacă îmi iese. Eu sunt inginer chimist la bază și, pentru că sunt obișnuită să fac cercetare, muncind 10 ani într-o companie mai mult pe cercetare, am căutat diverse metode de conservare a laptelui matern. Prima bijuterie am făcut-o pentru mine și nu m-am gândit că se va ajunge la partea aceasta, de vânzare. Când am postat primele poze pe Facebook mi-a scris o mămică, apoi am primit tot mai multe mesaje. Eu voiam să le arăt copiilor, peste ani, ce am făcut în pandemie (n.r. – râde)”, spune Andreea Fotica.

Andreea Fotica, antreprenoare din Iași: „Laptele matern se usucă timp de 6-8 zile, apoi se încastrează într-o rășină epoxidică”

Tânăra antreprenoare explică faptul că procesul de fabricație a bijuteriilor este unul complex.

„Bijuteriile sunt făcute din lapte matern, cu șuvițe de păr, din cordonul ombilical, cu nume, inițiale. Ne jucăm cu toate acestea! Nu e nevoie de mult lapte: în jur de 4-5 linguri, adică 10 mililitri. Laptele se conservă cu anumite prafuri, care îl ajută să se usuce. Îl las la uscat un timp mai îndelungat, pentru a nu se îngălbeni. Când am încercat să fac prima bijuterie, s-a îngălbenit puțin laptele și nu arată foarte bine. Laptele se usucă timp de 6-8 zile, apoi se încastrează într-o rășină epoxidică, pe bază de aur sau argint. Se pune pe straturi și e nevoie de multă atenție. La bijuteriile cu șuviță de păr, aceasta se lasă timp de 4-5 zile la uscat.

E nevoie de multă migală și, uneori, îmi țin respirația ca să nu zboare părul. În ultima etapă a procesului e partea de finisare, care este foarte importantă, la care m-a ajutat soțul. Durează cam 4 săptămâni crearea unei bijuterii. Nu lucrez foarte mult la ele, dar e nevoie de supraveghere. Zi de zi le verific! E ca la ouăle care sunt puse la incubat”, explică antreprenoarea din Iași.

Reporterii „BZI” au prezentat într-o ediție anterioară pasiunea mai puțin obișnuită a unei IT-iste din Iași.

Clienți din toată țara comandă bijuteriile făcute de Andreea Fotica

Prețurile pentru bijuteriile create de Andreea Fotica sunt cuprinse între 100 și 600 de lei. Investiția în afacere se ridică la câteva mii de lei.

„La început nu am investit foarte mult. Acum, mi-am făcut stoc de marfă, am cheltuit un pic mai mult. Tot ce am investit am amortizat până acum. Aceste bijuterii au apărut pentru prima dată în America, fiind făcute tot de o mămică. În România au apărut vreo 4-5 persoane care fac ce fac eu. Am primit comenzi din toată țara. Cu clienții din Iași mă întâlnesc față în față. Clientele din alte județe îmi trimit laptele congelat. Din Dâmbovița a fost cea mai îndepărtată comandă.

Vara asta am avut multe comenzi, dar primesc și de sărbători. Acum ar fi cel mai bine să se facă comenzile pentru Crăciun, deoarece durează cam o lună să creez bijuteriile. Avem și varianta cu voucherele. Am făcut bijuterii și pentru bunici, cu șuvița de păr a nepoților. Una dintre aceste doamne e plecată în străinătate și copiii i-au dus o bijuterie cu șuvița nepoatei”, mai spune Andreea Fotica, antreprenoare din Iași.

O altă tânără din Iași care a demarat o afacere de succes, cu șosete, este Mihaela Sinescu.