Atenuarea schimbărilor climatice, una dintre priorităţile României la COP27

de: BZI.ro
13:00, 07 nov. 2022

Între 6-18 noiembrie 2022, la Sharm-El-Sheik se desfăşoară Summitul implementării climatice (Sharm El-Sheikh Climate Implementation Summit), la care participă şi România. Delegaţia română la a 27-a Conferinţă a Părţilor Cadru a Naţiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27) va susţine poziţia comună a Uniunii Europene, agreată în cadrul Consiliului de Mediu din 24 octombrie 2022 și va opta pentru atenuarea schimbărilor climatice. La Summitul implementării climatice participă și președintele României, Klauss Iohannis.

România susţine angajamentul de neutralitate climatică al Uniunii Europene până în 2050, în contextul Acordului de la Paris. Angajamentul vizează atingerea neutralităţii climatice până în 2050, dar şi reducerea emisiilor nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55%, comparativ cu 1990 până în anul 2030.

Atenuarea schimbărilor climatice, una dintre priorităţile României la COP27

Potrivit autorităţilor, România va susţine ideea de a se promova cât mai eficient la nivelul de ambiţie declarat prin angajamentul UE, pus în aplicare prin pachetul legislativ „Fit for 55”.

Un succes al COP27 este obţinerea unei decizii pe tema atenuării schimbărilor climatice. Cu alte cuvinte, Mitigation Work Programme va începe în anul 2023 şi va dura până în 2030 sau până când ecalajul de atenuare va fi închis. România a implementat măsurile privind adaptarea la efectele schimbărilor climatice, prin revizuirea Strategiei Naţionale privind Adaptarea la Schimbările Climatice pentru 2022-2030 şi prin elaborarea unui Plan Naţional de Acţiune (PNASC), în cadrul proiectului RO-ADAPT.

O temă importantă care va fi discutată la COP27 vizează necesitatea utilizării celor mai bune practici şi a celor mai avansate tehnologii şi metodologii în domeniul ştiinţei. La COP27, statele vor trebui să dezbată şi modalităţile de îmbunătăţire a sprijinului pentru consolidarea capacitaţii instituţionale, creşterea gradului de conştientizare şi o mai mare implicare a punctelor focale naţionale privind Acţiunea pentru Împuternicirea Climatică (Action for Climate Empowerment, ACE).

Peste 100 de şefi de stat au confirmat că vor fi prezenţi la acest eveniment, la care se vor alătura şi reprezentanţi ai guvernelor, instituţiilor şi organizaţiilor internaţionale, ai companiilor şi ai societăţii civile.

Klaus Iohannis, la Summitul implementării climatice

Potrivit unui comunicat prezidenţial, în cadrul Summitului, preşedintele Klaus Iohannis va susţine Declaraţia Naţională şi va participa, totodată, la mai multe întâlniri multilaterale şi bilaterale care urmăresc promovarea cercetării şi inovării în susţinerea acţiunilor climatice.

Timp de două săptămâni, România va fi reprezentată şi de Guvern la nivel de miniştri şi ehcipa tehnica. Astăzi şi mâine, 7-8 noiembrie 2022 are loc Summitul implementării climatice, unde participă şi preşedintele României, Klaus Iohannis. Acesta va susţine Declaraţia Naţională şi vă particip la mai multe întâlniri multilaterale şi bilaterale care urmăresc promovarea cercetării şi inovării în susţinerea acţiunilor climatice.

„Președintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată și în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfășoară la cel mai înalt nivel, în prezența a peste 100 de șefi de stat și de guvern. Totodată, la COP27 sunt așteptați numeroși reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai societății civile, mediului academic și de afaceri”, se arată în comunicatul prezidențial.

Totodată, şeful statului va coprezida, alături de Prim-ministrul Republicii Cehe, Petr Fiala, un eveniment pe tema promovării educaţiei privind schimbările climatice. La acest eveniment vor participa şefi de stat din Uniunea Europeană şi state partenere, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor europene şi organizaţiilor internaţionale.

Președintele Klaus Iohannis a participat și anul trecut la acest eveniment. În cadrul summitului de anul trecut a fost semnat un acord climatic de 190 de țări.

Participarea la COP27 este foarte importantă pentru România, întrucât statul român este angajat în consolidarea rezilienței şi reducerea vulnerabilităţii față de schimbările climatice. De aceea, una dintre priorități este atenuarea schimbărilor climatice.