Atenționare MAE pentru românii care călătoresc în Spania: Coduri galben, portocaliu și roșu de caniculă

de: Bianca Rebegea
10:27, 11 aug. 2021

Miercuri, 11 august, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis o atenţionare de călătorie pentru Spania. Au fost anunțate temperaturi extreme.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Regatul Spaniei că Agenția Meteorologică spaniolă a emis Coduri galben, portocaliu și roșu de caniculă, valabile pentru aproape toată țara, cu excepția zonei de nord (Galicia și Cantabria), precum și furtuni (rafale puternice de vânt) în anumite zone, în perioada miercuri – joi.

Atenționare MAE pentru românii care călătoresc în Spania

Miercuri, pentru Andalucia, Aragon (plus furtună), Castilla la Mancha, Cataluña, Extremadura a fost emis cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi în jur de de 40ºC. De asemenea, s-a emis cod galben de caniculă, cu temperaturi în jur de 38ºC, pentru Insulele Baleare, Castilla y Leon (plus furtună)Comunitatea Madrid, Regiunea Murcia, Comunitatea Forală Navarra, La Rioja (plus furtună).

Joi, 12 august, pentru Aragon și Cataluña a fost emis cod roșu de caniculă, cu temperaturi în jur de 42ºC. În plus, pentru Castilla y Leon, Castilla la Mancha, Extremadura, Comunitatea Madrid, Comunitatea Forală Navarra, La Rioja s-a anunțat cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi în jur de 40ºC.

Cod galben de caniculă, cu temperaturi de  până la 38ºC, s-a anunțat pentru Insulele Baleare, Cantabria, Regiunea Murcia, Țara Bascilor, Comunitatea Valenciană.

Ministerul Afacerilor Externe le recomandă românilor să consulte în permanență informațiile publice comunicate de autoritățile spaniole.

Consecințe catastrofale din cauza schimbărilor climatice

Eșecul acțiunilor asupra schimbărilor climatice va avea consecințe „catastrofale” pentru lume, a avertizat liderul următoarelor discuții pe tema climei găzduite de Națiunilor Unite, Alok Sharma, conform CNN.

„Nu cred că există un alt cuvânt pentru asta”, a declarat Alok Sharma, ministrul britanic responsabil cu cea de-a 26-a Conferință a ONU privind schimbările climatice (COP26), pentru ziarul The Observer, avertizând că discuțiile anuale, care vor avea loc în Glasgow, Scoția, în noiembrie, ar fi printre ultimele șanse de a limita încălzirea globală și de a salva vieți, scrie Mediafax.

„Acesta va fi cel mai puternic avertisment de până acum asupra modului în carre comportamentul uman accelerează în mod alarmant încălzirea globală și de aceea COP26 trebuie să fie momentul în care obținem acest lucru. Nu ne putem permite să așteptăm doi ani, cinci ani, 10 ani – acum este momentul”, a spus Alok Sharma, liderul următoarelor discuții pe tema climei găzduite de Națiunilor Unite.

Avertismentele lui Alok Sharma au venit înainte ca Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) să lanseze ultima sa evaluare, care va oferi probabil cea mai concludentă analiză de până acum asupra schimbărilor climatice provocate de om.

IPCC – autoritatea științifică globală privind schimbările climatice – a avertizat, în cadrul unui raport special din 2018 că lumea trebuie ca până în 2030 să își reducă drastic dependența de combustibilii fosili și să împiedice planeta să atingă pragul crucial de creștere a temperaturilor medii cu 1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial.

Dincolo de acest punct există riscuri de secetă extremă, incendii și inundații, iar penuria de alimente va crește dramatic.

„Vedeți zilnic ce se întâmplă în întreaga lume. Anul trecut a fost cel mai fierbinte înregistrat, ultimul deceniu este cel mai fierbinte deceniu înregistrat”, a spus Alok Sharma.