Atenționare DSVSA privind gripa aviară! Fermierii din Iași trebuie să respecte măsurile de biosecuritate
O atenționare DSVSA privind gripa aviară a fost emisă de curând pentru fermierii din Iași. Crescătorii de păsări trebuie să respecte mai multe măsuri de biosecuritate pentru a preveni apariția gripei aviare.
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași a emis o atenționare privind respectarea măsurilor de biosecuritate în contextul epidemiologic al HPAI. Toți crescătorii de păsări din Iași trebuie să respecte aceste măsuri pentru a preveni apariția gripei aviare. În Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și Serbia au fost confirmate noi focare de gripă aviară.
Atenționare DSVSA privind gripa aviară, emisă pentru crescătorii din Iași
Potrivit specialiștilor din domeniul sanitar veterinar din Iași, crescătorii de păsări trebuie să fie atenți de unde achiziționează pui.
„Având în vedere situația epidemiologică sub raportul influenței aviare, context în care Ungaria, Bulgaria, Republica Moldova și Serbia au confirmat recent noi focare de gripă aviară înalt patogenă, precum și cazuri la păsările sălbatice, facem următoarele precizări: toți fermierii din sectorul avicol autorizați/înregistrați sanitar-veterinar, de pe raza județului Iași, sunt atenționați că au obligația crucială a respectării planurilor de biosecuritate avizate de către DSVSA, în integralitate, și întărirea acestor măsuri în perioada imediat următoare. Cei care derulează, în prezent, contracte care au ca obiect achiziții de pui de o zi, din spațiul intracomunitar, îndeosebi de la exploatații aflate în state membre care au notificat recent focare de influență aviară înalt patogenă, trebuie să respecte condițiile privind mișcarea păsărilor vii și a subproduselor provenite de la acestea, respectiv pentru comerțul intracomunitar este obligatorie respectarea perioadei de supraveghere sanitar-veterinară, timp de 21 de zile, necesară stabilirii statusului de sănătate al efectivului de păsări nou-achiziționate, în exploatația de destinație”, susțin reprezentanții DSVSA Iași.
Un focar de gripă aviară a fost depistat la o fermă din localitatea Ungheni, județul Mureş, în anul 2021.
Crescătorii de păsări din Iași trebuie să supravegheze fermele
Specialiștii subliniază importanța intensificării supravegherii generale/pasive prin monitorizarea permanentă a semnelor clinice patognomonice la nivelul efectivelor aviare în toate exploatațiile de păsări, precum și monitorizarea atentă a circulației păsărilor și produselor provenite de la acestea. De asemenea, toate transporturile intracomunitare de păsări vii se vor verifica la destinație de către medicul veterinar oficial, pentru a se stabili statusul de sănătate la debarcare, precum și concordanța dintre numărul de păsări ce compun lotul înregistrat în certificatul TRACES și numărul păsărilor debarcate la destinație, iar în eventualitatea în care, la debarcare, se constată mortalitate la lotul de păsări, se vor trimite probe pentru testare în vederea depistării prezenței virusului gripei aviare.
Gripa aviară se transmite de la păsări la om
Gripa aviară este o boală virală ce afectează păsările și, ocazional, alte animale, precum vulpile, focile și vidrele. Tulpina principală este H5N1, care a apărut în China, la sfârșitul anilor 1990. Migrația păsărilor a provocat focare atât la păsările domestice, cât și la cele sălbatice, iar infecțiile umane sunt foarte rare. Oamenii de știință consideră că riscul pentru oameni este scăzut, deoarece transmiterea de la păsări la oameni este rară și nu există o transmitere susținută de la om la om. Gripa aviară înalt patogenă A(H5N1), care se răspândește în întreaga lume din 2020, a fost transmisă de la o vacă, la un fermier din SUA. Crescătorii de păsări din Iași trebuie să respecte atenționarea DSVSA privind gripa aviară.