Atenție! Șoferii și vatmanii care s-au școlarizat pe banii CTP Iași și au plecat din firmă trebuie să plătească despăgubiri

de: Vlad Alexa
04:00, 11 feb. 2020

Persoanele care s-au înscris la cursurile organizate de Compania de Transport Public Iași pentru obținerea permisului de șofer de autobuz și de vatman și nu au rămas în cadrul companiei, așa cum cere regulamentul, trebuie să plătească prejudiciul făcut. În acest sens, conducerea CTP Iași a deschis mai multe procese în instanță prin care solicită celor care au făcut cursuri pe cheltuiala CTP și nu și-au oferit serviciile angajându-se pe posturile pe care au fost școlarizați, să plătească despăgubiri .

Astfel, pe rolul instanțelor de judecată ieșene au fost deschise mai multe dosare care au ca obiect „acțiune în răspundere patrimonială” împotriva persoanelor aflate în astfel de situații. Ultimele acțiuni au fost făcute chiar la finalul săptămânii trecute în cazul a doi cursanți din cadrul CTP, Cătălin M. și Constantin B., care au plecat fără să ofere serviciile companiei de transport. În situații asemănătoare se află circa 15 la sută dintre cei care se înscriu la cursuri.

„Este vorba despre cei care au plecat din cadrul Companiei de Transport Public Iași și avem de recuperat prejudiciul rezultat în executarea unui contract de muncă sau a contractului de școlarizare”, a declarat Adrian Mihai, Manager Resurse Umane în cadrul CTP Iași.

Costurile ajung undeva la o mie de euro

La nivelul Companiei de Transport Public Iași lucrează aproximativ 1.300 de angajați, și mai puțin de jumătate dintre aceștia sunt reprezentați de șoferi și vatmani. În mod normal, fiecare șofer și vatman din cadrul CTP Iași are o normă de 40 de ore săptămânal, însă aproape toți sunt obligați să facă ore suplimentare. Majoritatea șoferilor și vatmanilor din cadrul CTP Iași au un salariu minim brut de 2.185 lei, iar soferii debutanți încasează salariul minim pe economie, la care se adaugă bonurile de masă de circa 15 lei/zi. Pentru a acoperi lipsa de personal, conducerea CTP Iași a lansat două programe destinate celor interesați să devină șoferi de autobuz sau vatmani.

Practic, Compania de Transport Public Iași decontează școlarizarea, după care aceștia sunt obligați să încheie un contract pe o perioadă de minimum trei ani. Dacă nu doresc angajarea în cadrul CTP Iași, aceștia trebuie să achite întreaga sumă cheltuită de companie pe școlarizare, care ajunge undeva la o mie de euro.