Atenție, șoferi! Se schimbă sistemul de iluminare al mașinilor

de: Mirela Gabriela Todosi
09:20, 30 oct. 2024

Atenție, șoferi! Registrul Auto Român a anunțat că vor deveni legale sursele de lumină LEDr pentru autovehicule, însă trebuie respectate câteva condiții clare. Iată cum se schimbă sistemul de iluminare al mașinilor.

Atenție, șoferi!

Registrul Auto Român anunță că a acordat certificarea pentru sursele de lumină LED în România. Astfel, cei ce doresc să își schimbe luminile mașinii, au acum opțiunea legală de a înlocui becurile cu filament cu becuri de tip LEDr.

Becurile LEDr au mai multe avantaje. Lumina generată este mai apropiată de lumina naturală, asigură iluminarea drumului pe o distanță mai mare și solicită mai puțin echipamentul electric de la bord. Șoferii români trebuie să știe că:

  • Sursele de lumină de înlocuire LEDr se montează numai pe vehicule omologate de tip european, pe care se pot identifica numărul de omologare de tip (pe plăcuța producătorului) și numărul de omologare al dispozitivului de iluminare (far, lampă etc.).
  • Pe corpul dispozitivului de iluminare omologat se aplică prin etichetare marcajul de omologare de tip germană și numărul certificatului de conformitate emis de RAR.
  • Utilizatorul trebuie să păstreze în vehicul declarația de conformitate emisă de titularul certificatului de conformitate, însoțită de copia certificatului de conformitate emis de R.A.R.
  • Este important și recomandat ca după montarea surselor de lumină LEDr, în special în cazul luminilor de întâlnire, să fie verificate unghiurile de înclinare inițială a fasciculului luminos și forma asimetrică a acestuia.

Tipurile de becuri cu filament ce pot fi înlocuite cu lumini LEDr sunt următoarele: H1, H4, H7 și W5W. Becurile LED tip H1, H4, H7 și W5W au primit certificările necesare din partea Registrului Auto Român și sunt primele becuri care au obținut omologări pentru aceste categorii în România.

Conducătorii auto nu vor mai fi obligați să aibă acest document la ei

O altă regulă va schimba Codul Rutier din România. Șoferii ar urma să nu mai fie amendați, dacă nu au permisul de conducere asupra lor. Un nou proiect de lege se află în dezbatere și vizează simplificarea listei documentelor pe care șoferii trebuie să le prezinte polițiștilor.

Dacă legea va intra în vigoare, polițiștii vor putea verifica baza de date a Direcției de Permise pentru a verifica dacă șoferii au permis de conducere sau dacă este valabil. Astfel, existența și valabilitatea permisului vor fi verificate electronic, fără a mai fi necesar ca șoferul să prezinte documentul fizic.

În prezent, șoferii care nu dețin permisul de conducere în original se pot alege cu 6-8 puncte amendă. Asta înseamnă că șoferii vor fi nevoiți să plătească o amendă care începe de la 990 de lei și care poate ajunge la 1.320 de lei.

„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni […] nerespectarea obligației conducătorului de vehicul de a avea asupra sa documentele prevăzute la art. 35 alin. (2)”, potrivit Art. 101 (18), din legea circulației.

O altă lege recentă îi vizează pe toți șoferii din România. Registrul Auto Român a anunțat că vor deveni legale sursele de lumină LEDr pentru autovehicule, însă trebuie respectate câteva condiții simple de către conducătorii auto.