Atenție, șoferi! Se schimbă regulile la trecerile de pietoni

de: BZI.ro
07:30, 24 apr. 2024

Atenție, șoferi! Cei care circulă cu viteză sunt responsabili de cele mai multe ori pentru producerea accidentelor rutiere grave. La fel este și în cazul pietonilor, care traversează fără să se asigure sau trec prin locuri nepermise. Recent, a fost anunțat faptul că se schimbă regulile la trecerile de pietoni.

Atenție, șoferi!

Statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere grave din România se produc fie din vina pietonilor, fie a șoferilor care circulă cu viteză prea mare. De aceea, legislația rutieră prevede numeroase situații în care șoferii trebuie să circule cu o viteză mai mică. Iar pietonii au dreptul să traverseze strada numai în anumite condiții, chiar și pe la trecerile special amenajate.

Limita de viteză în localitate este de 50 km/h. Această viteză este valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune.

Mulți șoferi se întreabă dacă au obligația de a reduce viteza la trecerea de pietoni deși nu traversează nimeni. Legislația din România impune limitarea vitezei în apropierea unei treceri de pietoni.

„Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Astfel, viteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească aceste limite atunci când sunt persoane în apropierea trecerii de pietoni. Dacă vizibilitatea este suficientă și în apropierea trecerii de pietoni nu e nimeni, atunci conducătorul auto își poate continua deplasarea cu viteza maxim legală permisă pe acel tronson de drum.

Ce sancțiuni primesc cei care conduc cu viteză

Depășirea limitei de viteză se sancționează cu amendă și, în anumite cazuri, cu suspendarea permisului de conducere. Pentru depășirea vitezei se aplică sancțiuni cuprinse între 2 și 20 de puncte de amendă.

Sancțiuni aplicate în funcție de viteza cu care ai depășit limita:

10 – 20 km/h: 2-3 puncte de amendă

21 – 30 km/h: 4-5 puncte de amendă

31 – 40 km/h: 6-8 puncte de amendă

41 – 50 km/h: 9-20 puncte de amendă

Peste 50 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.

Peste 70 km/h : 9 – 20 de puncte de amendă + suspendarea permisului de conducere pentru 120 de zile.

Punctul de amendă este stabilit, începând cu 1 ianuarie 2024, la 165 de lei. Ceea ce înseamnă că valoarea sancțiunilor rutiere este cuprinsă între 330 de lei (2 puncte de amendă) și 3.300 de lei (20 puncte de amendă).

De asemenea, legea rutieră stabilește că pietonul se poate angaja în traversarea străzii pe la trecerile special destinate doar după ce s-a asigurat că poate face acest lucru în siguranță.

Recent, au fost anunțate legi mai dure pentru șoferi, reguli care se vor aplica la nivel european. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE.

În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european.