Atenție, șoferi! Iată cum poate fi redus consumul de carburant

de: Mirela Todosi
10:30, 22 apr. 2024

Atenție, șoferi! Experții în domeniul auto susțin că șoferii pot face economie la benzină și motorină, chiar într-un procent de 25%, dacă renunță la un element din mașină. Iată cum poate fi redus consumul de carburant.

Atenție, șoferi!

Posesorii de mașini pe benzină și diesel ar putea reduce consumul de combustibil cu 25% doar renunțând la un singur element al mașinii. Aceștia au evidențiat faptul că portbagajele de pe acoperișul mașinilor, folosite adesea pentru transportul bicicletelor sau al altor bagaje, pot afecta serios aerodinamica unui vehicul.

Experții au avertizat că orice accesoriu suplimentar de pe o mașină poate „diminua aero-eficiența” vehiculului și poate crește rezistența la înaintare, ceea ce duce la creșterea consumului de combustibil. Chiar și atunci când nu este utilizat, un portbagaj de acoperiș gol poate duce la o creștere de 15 procente a consumului de combustibil.

„Mașinile sunt proiectate pentru a fi cât mai aerodinamice posibil, ceea ce înseamnă că sunt concepute pentru a reduce rezistența la înaintare, dar adaosurile externe pot diminua această aeroeficiență și pot crește rezistența la înaintare. Portbagajele de pe acoperiș sunt accesorii comune ale mașinilor, dar pot crește consumul de combustibil, deoarece cercetările sugerează că deplasarea cu un portbagaj de acoperiș consumă cu până la 25 % mai mult combustibil.”, au precizat specialiștii.

Pe lângă faptul că afectează aerodinamica mașinii, greutatea suplimentară a portbagajelor de acoperiș voluminoase contribuie, de asemenea, la greutatea totală a mașinii, astfel crescând consumul de combustibil.

„Dacă aveți o mulțime de obiecte grele așezate în mașină în permanență, atunci s-ar putea să consumați mai mult combustibil decât este necesar. Cu cât mai puține obiecte grele, cu atât mai puțin combustibil. Asigurați-vă că scoateți orice suport pentru biciclete sau cutii de acoperiș care nu sunt folosite – cutiile de acoperiș cresc consumul de combustibil și creează o rezistență semnificativă la vânt.”, spun experții auto.

Reguli noi de la UE pentru posesorii auto

S-a dat lege pentru șoferii cu mașini pe motorină. Anumite mașini vor dispărea de pe șosele europene, inclusiv din România. Scopul noilor legi ale Uniunii Europene este să încurajeze adoptarea mașinilor electrice și a vehiculelor care folosesc surse de energie mai puțin poluante.

Decizia severă luată de Parlamentul European este interdicția comercializării vehiculelor noi cu motoare pe benzină sau motorină în toate statele membre începând din 2035. Se are în vedere interdicția totală a motoarelor diesel în 2050, când, conform standardului Euro 7, circulația vehiculelor alimentate cu acești combustibili fosili va fi complet interzisă pe drumurile din întreaga Europă, inclusiv în România. Pentru a face acest lucru posibil, UE îndeamnă oamenii să cumpere autovehicule electrice.

Recent, a fost anunțat faptul că se lucrează la nivel european pentru reguli rutiere mai dure. Cea mai importantă prevedere este că un șofer cu probleme într-o țară nu va mai putea conduce în alte țări din UE. În cazul în care unui șofer i se suspendă dreptul de a conduce pentru că a urcat la volan beat sau drogat, legislația țării respective va fi aplicată la nivel european. Parlamentul European a aprobat recent un set de noi reguli care îi vor afecta în mod direct pe conducătorii auto din întreaga Uniune Europeană.