Atenție, șoferi! Apare taxa pe kilometraj

de: BZI.ro
09:15, 27 mai 2024

Atenție, șoferi! În unele state se va introduce taxa pe kilometraj pentru ca și șoferii autovehiculelor electrice să achite impozitul plătit de toți ceilalți conducători auto. În California regula a intrat deja în vigoare. Departamentul de Transport din California a anunțat că o trecere de la taxa pe benzină/motorină la o taxă pe kilometraj, ca nou sistem de impozitare, ar fi mai corectă decât actualul mecanism, inițiind un proiect pilot. Iată în ce alte state apare taxa pe kilometraj.

Atenție, șoferi!

Statul California, unde circulă cele mai multe mașini electrice din Statele Unite, va trece de la clasica taxă pe carburanți la taxa pe kilometraj. Această măsură a fost implementată pentru că cele 1,2 milioane de vehicule electrice înregistrate în acest stat nu contribuie deloc la taxele necesare reparării drumurilor, în timp ce pentru o mașină pe benzină/motorină este plătit anual aproximativ 300 dolari.

Autoritățile din California vor introduce astfel o taxă pe kilometraj de 3 cenți/km, iar șoferii care se vor înscrie în acest proiect pilot au diferite modalități de a raporta acel kilometraj. Ei pot instala în mașina lor un dispozitiv care urmărește automat sau pur și simplu trimit o fotografie înainte și după cu contorul lor de parcurs. În schimbul participării, vor primi până la 400 dolari. Deocamdată această lege a intrat în vigoare doar în California, însă va fi implementată și în alte țări.

Ce trebuie să știe posesorii de mașini electrice

Mașinile electrice au câștigat în ultimii cinci ani din ce în ce mai mult din cota de piață, în comparație cu cele pe benzină și mai ales, față de cele diesel. Un aspect mai puțin cunoscut se referă la problema cu care se confruntă, în general, șoferii de mașini electrice. Mașinile electrice au devenit un subiect controversat de discuție pentru mulți șoferi. Un studiu recent arată că șoferii de mașini electrice provoacă cu 50% mai multe accidente cu daune decât cei care au mașini pe benzină sau motorină. Principalii vinovați sunt, de fapt, șoferii. Mașinile electrice sunt destul de puternice, iar posesorii auto nu pot gestiona acest aspect suficient de bine.

Majoritatea mașinilor electrice, mai ales modelele de top, au un cuplu foarte mare, ce se simte chiar și atunci când se calcă ușor pedala de accelerație. Astfel, se poate ajunge foarte rapid la o accelerare neașteptată și bruscă, pe care șoferul nu o mai poate controla.

Cu toate acestea, UE obligă cetățenii să își cumpere mașini electrice. Conducerea Uniunii Europene vrea să forțeze populația să se îndrepte spre mașinile de mici dimensiuni, măsura fiind impusă prin intermediul taxelor diferențiate. De asemenea, în UE se vor implementa o serie de politici, cum ar fi limite pentru amprenta vehiculului, greutatea și/sau dimensiunea bateriei, acces la finanțare doar pentru vehicule mai mici și sprijin susținut pentru taxarea publică, care să permită utilizarea mai largă a mașinilor cu autonomie mai scurtă. Scopul noilor legi ale Uniunii Europene este să încurajeze adoptarea mașinilor electrice și a vehiculelor care folosesc surse de energie mai puțin poluante.

Anumite mașini vor dispărea de pe șosele europene, inclusiv din România. Conform noului standard Euro 7, combustibilii tradiționali vor trebui să cedeze terenul în fața vehiculelor electrice și a celor alimentate cu surse regenerabile de energie. Acesta impune reglementări noi privind utilizarea combustibililor fosili. Normele Euro 7 pentru vehicule, adoptate de Parlamentul European, urmează să intre în vigoare în 2027.