Atenție, șoferi! Amenda este uriașă dacă nu ai așa ceva în mașină

de: BZI.ro
09:40, 12 mart. 2024

Atenție, șoferi! S-a schimbat Codul Rutier, iar cei care nu dețin câteva lucruri esențiale în mașină, riscă să fie sancționați de către oamenii legii. Este esențial ca șoferii să fie conștienți de importanța respectării acestei prevederi legale pentru propria siguranță și pentru a evita amenzile. Amenda este uriașă dacă nu ai așa ceva în mașină.

Atenție, șoferi!

Legea rutieră în vigoare stabilește obligația ca toți conducătorii auto să dețină un kit de siguranță, iar lipsa acestuia poate atrage sancțiuni considerabile. Conducătorii auto sunt încurajați să verifice periodic conținutul kit-ului lor de siguranță pentru a se asigura că acesta este complet, funcțional și că nu este expirat. Kitul de siguranță care nu trebuie să lipsească din mașină conține o trusă medicală auto, vestă reflectorizantă, triunghi reflectorizante și stingător auto.

O trusă medicală completă este esențială și ar trebui să conțină bandă adezivă, plasturi sterili diverse mărimi, pansament adeziv, pansament de prim ajutor, pansament pentru arsuri (steril), faşă elastică, folie izotermă metalizată de poliester aurie/argintie, pansamente sterile, bandaje sterile triunghiulare, foarfecă, set mănuşi de uz medical, şervetele umede dezinfectante și instrucţiuni de prim ajutor. Este important ca trusa să fie omologată conform cerințelor legale.

Vesta reflectorizantă este esențială pentru a asigura vizibilitatea șoferului și a pasagerilor în condiții de vizibilitate redusă.

Triunghiurile reflectorizante sunt obligatorii și trebuie plasate în jurul vehiculului în cazul unei avarii sau al unui accident pentru a avertiza ceilalți participanți la trafic cu privire la prezența autovehiculului oprit.

Un stingător auto funcțional este important pentru a face față rapid și eficient oricărui incendiu care ar putea să apară în mașină.

Ce amenzi pot primi șoferii

Dacă acest kit de siguranță nu se află în mașina personală, șoferii riscă amenzi mari. Oricare șofer oprit în trafic fără aceste elemente riscă să primească 4 sau 5 puncte de amendă, ceea ce se traduce printr-o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 de lei.

O nouă lege din Codul Rutier îi vizează și pe pietoni. Pietonii nervoși care lovesc mașinile atunci când șoferii nu le oferă prioritate pot fi acuzați de distrugere, iar pedepsele nu sunt de neglijat. Tot la distrugere se pot încadra și cei care vandalizează un vehicul parcat neregulamentar.

Codul Rutier actualizat prevede că toți pietonii sunt obligați să se asigure atunci când traversează pe la trecerea de pietoni.

„Traversarea drumului public de către pietoni se face perpendicular pe axa acestuia, numai prin locurile special amenajate şi semnalizate corespunzător, iar în lipsa acestora, în localităţi, pe la colţul străzii, numai după ce s-au asigurat că o pot face fără pericol pentru ei şi pentru ceilalţi participanţi la trafic.”, se arată în Art. 72 (3) din OUG nr. 195/2002.

Pe lângă aceste modificări din Codul Rutier, o altă schimbare îi vizează pe șoferi în anul 2024. Sistemul pentru taxele de drum se va modifica de la 1 ianuarie 2026. Vechea rovinietă se va aplica numai vehiculelor ușoare, de până la 3,5 tone, iar șoferii vor fi nevoiți să plătească mai mult. Pentru vehiculele grele se va introduce un nou concept, TollRo, care presupune că taxarea se face prin înmulțirea numărului de kilometri parcurși cu valoarea unitară a TollRo. Prețul rovinietei va deveni direct proporțional cu nivelul de poluare al autoturismului. Rovinieta va putea fi achiziționată pentru zece zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni, iar nivelul acesteia va fi stabilit prin ordin al Ministerului Transporturilor.