Atenție, români! Verificați-vă bonurile după ce vă faceți cumpărăturile în magazine!

de: Mirela Gabriela Todosi
09:40, 26 sept. 2024

Atenție, români! Dacă plătiți mai mulți bani când ajungeți la casă, motivul este simplu. Pungile în care puneți legumele și fructele se plătesc, iar unii nu știu asta. Sumele pentru pungile de plastic diferă de la un magazin la altul. Prin urmare, verificați-vă bonurile după ce vă faceți cumpărăturile în magazine.

Atenție, români!

Românii plătesc o taxă pentru fiecare pungă de plastic folosită, denumită și eco-taxă. În schimb, pentru pungile biodegradabile se achită numai taxa de ambalaj, ele fiind scutite de plata eco-taxei. Din acest motiv, suma de pe bonul de cumpărături poate să difere față de calculul pe care l-am făcut înainte pentru produsele din coșul de cumpărături.

Eco-taxa, în valoare de 0,15 lei/bucată, este aplicată tuturor pungilor de transport, cu excepţia celor fabricate din materiale cu granula biodegradabilă și compostabilă. Eco-taxa se achită de către toți operatorii economici care introduc pe piață astfel de ambalaje de desfacere şi se evidențiază distinct pe bonurile fiscale ale cumpărătorilor. Valoarea acestei eco-taxe este 0,15 bani și trebuie să fie afișată vizibil la punctul de vânzare, în vederea informării consumatorilor. De aceea, românii trebuie să știe de ce apare o diferență de preț pe bonul de cumpărături.

Taxe pentru produsele ambalate

Toți operatorii economici care introduc pe piaţa naţională bunuri ambalate, care distribuie pentru prima dată pe piața națională ambalaje de desfacere, trebuie să plătească o contribuție de 2 lei/kg. În plus, operatorii economici care închiriază, sub orice formă, cu titlu profesional, ambalaje, vor trebui să achite eco-taxa.

În ultima vreme, românii au ajuns să scurteze lista de cumpărături din cauza scumpirilor unor alimente. Mulți urmăresc reducerile chiar și când vine vorba de alimentele de bază. Față de 2021, plătim cu 30% în plus per vizită la magazin. Scumpirile din ultimii ani i-au făcut pe români să fie mai calculați atunci când merg la magazin. Prețurile alimentelor de bază sunt aproape duble față de cele din anii 2021-2022. Alimentul care s-a scumpit cel mai mult și nu lipsește de pe mesele românilor este cartoful. În ultimii trei ani, cartofii au înregistrat cea mai mare creștere de preț. Situația similară se regăsește și în cazul altor produse alimentare de bază. În ultimii trei ani, prețul cărnii de pui a crescut cu 81%. La ouă, carne de pui, ulei, cartofi, făină și zahăr, oamenii plătesc aproape dublu față de 2021. Un nou val de sumpiri îi va afecta pe români în anul 2024. Produsele pe care românii le pun zilnic în coş costă tot mai mult.

„Creșterea prețurilor este mai mare decât creșterea salariilor și veniturilor, de asta am ajuns în această situație și, din păcate, și anul acesta inflația este estimată relativ ridicată față de alte state europene. Asta ne va afecta și mai mult puterea de cumpărare, pentru că nici nu vom avea parte de creșteri de salarii, mai ales în privat.”, a declarat un analist economic.

Nivelul de trai al românilor este tot mai scăzut și asta din cauza scumpirilor. Taxele mari și salariile mici îi determină pe români să fie atenți când vine vorba de listele de cumpărături și de bugetul alocat pentru produsele de bază.