Atenție, români! Noi reguli la casele de schimb valutar

de: Mirela Gabriela Todosi
07:30, 30 dec. 2024

Atenție, români! Casele de schimb valutar vor fi obligate să aplice măsuri stricte de la 1 ianuarie 2025! ANAF şi Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor sunt cu ochii pe casele de schimb valutar şi pe cele de amanet. Au fost anunțate noi reguli la casele de schimb valutar, iar românii trebuie să știe asta.

Atenție, români!

O nouă lege care va fi aplicată din 2025 vizează prevederi împotriva spălării banilor, cu noi obligații pentru casele de schimb valutar, pentru cele de amanet, dar și pentru agenții imobiliari și cazinouri. Casele de schimb valutar au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 2.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele.

Furnizorii de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare și furnizorii de portofele digitale au obligația de a aplica măsurile standard de cunoaștere a clientelei atunci când se efectuează tranzacții a căror valoare minimă reprezintă echivalentul în lei a minimum 1.000 euro, indiferent dacă tranzacția se efectuează printr-o singură operațiune sau prin mai multe operațiuni care au o legătură între ele.

În cazul tranzacțiilor imobiliare, agentul imobiliar aplică măsurile de cunoaștere a clientelei atât pentru promitentul vânzător, cât și pentru promitentul cumpărător al imobilului. Furnizorii de servicii de jocuri de noroc tip cazinou au obligația să identifice toate tranzacțiile desfășurate de către clienți în cazinou și să facă asocierea între acestea și profilul clientului stabilit în urma aplicării măsurilor de cunoaștere a clientelei.

Schimburile valutare sunt reglementate strict în România. Fiecare client trebuie să prezinte buletinul sau un act de identitate valabil înainte de a efectua tranzacții valutare sau înainte de a amaneta un bun de valoare. Orice român care dorește să schimbe bani trebuie să prezinte un document care atestă identitatea sa. Scopul acestor măsuri este nu doar protejarea integrității pieței financiare, dar și prevenirea utilizării caselor de schimb valutar pentru activități ilegale. Solicitarea unui act de identitate are un rol dublu, și anume protejează instituțiile financiare prin transparența tranzacțiilor și asigură consumatorilor un nivel ridicat de siguranță.

Impozitarea veniturilor din criptomonede

ANAF a precizat clar cine și cât trebuie să plătească la fisc în cazul în care obține venituri din tranzacții cu criptomonede. Conform Codului fiscal, persoanele fizice care obțin venituri din transferul de monedă virtuală au obligația de a le declara anual. Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale trebuie depusă până la data de 25 mai a anului următor celui în care au fost realizate veniturile.

Impozitul aplicat acestor venituri este de 10% din câștigul net, calculat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și cel de achiziție, incluzând eventualele costuri directe ale tranzacției. Totuși, câștigurile care nu depășesc 200 de lei pe tranzacție și un total anual de 600 de lei sunt exceptate de la impozitare.

Cert este că, de la 1 ianuarie 2025, românii care merg la casele de schimb valutar sau la casele de amanet au de respectat reguli stricte. O nouă lege îi vizează și pe cei care dețin și sunt furnizori de aceste servicii. De asemenea, prin noile măsuri legislative sunt vizați și cetățenii care fac tranzacții sau obțin venituri din criptomonede.