Atenție! Prof. dr. Carmen Dorobăț avertizează că relaxarea prematură va atrage o creștere a numărului de îmbolnăviri cu virusul COVID-19
Data de 15 mai va aduce ridicarea anumitor restricții care ar putea aduce o creștere a numărului de cazuri de coronavirus. Medicii ieșeni susțin că în continuare va trebui să fim atenți la igienizarea încăperilor și a mâinilor pentru a nu ne infecta cu COVID-19.
Prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, susține că pentru a ne bucura de ridicarea a cât mai multor restricții va trebui să respectăm regulile impuse prin ordonanța de urgență. Momentan, din ceea ce a observat medicul prin oraș, ieșenii nu respectă mai deloc măsurile de siguranță.
„Noi ne dorim ca numărul să fie cât mai mic. Dacă va fi nevoie de o relaxare de la viața socio-economică pe care cu toții ne-o dorim, va trebui să subliniem faptul că avem nevoie de respectarea restricțiilor care vor fi păstrate sau modificate după data de 15 mai. Ceea ce eu pot să analizez este faptul că am văzut foarte multe persoane care purtau mască incorect. De asemnea, am văzut și persoane fără mască. Am observat totodată că nu se menține distanța socială.
Distanța socială ne ajută la oprirea propagării acestui virus. Dacă nu vom respecta aceste reguli, categoric nu ne vom putea bucura de o relaxare care să fie cu trend ascendent. Ca să avem un număr din ce în ce mai mic de cazuri, noi, medicii, ne dorim ca dumneavoastră să fiți sănătoși acasă, împreună cu familiile dumneavoastră”, a specificat prof. dr. Carmen Dorobăț, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.
Iașul are cei mai mulți vindecați de coronavirus
Ca o încurajare să păstrăm măsurile emise prin ordonanța de urgență, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ne subliniază că mai bine de jumătate din pacienții internați cu coronavirus în spitalele din Iași au fost vindecați. Mai mult decât atât, la Iași s-au vindecat 52 la sută dintre pacienți, față de media națională, unde s-au tratat doar 33,3 la sută.
„Am avut peste 400 de pacienți internați, peste 200 de vindecați. La aceștia adăugăm și cei 51 de pacienți cu forme ușoare și asimptomatice care s-au externat de la Spitalul CF. Ca urmare, am calculat ceea ce înseamnă pacient vindecat. Pacient vindecat înseamnă 52 la sută, un procent mult peste media națională, care este de 33,3 la sută. Trebuie să vă spun că în managementul pacientului în Spitalul de Boli Infecțioase Iași am respectat din punct de vedere terapeutic regulile de la nivelul protocolului Ministerului Sănătații, dar subliniez că în același timp am gândit de la pacient la pacient, conform patologiei asociate, medicației pe care o aveau deja. Am ajuns din puct de vedere al procentului de vindecați la o valoare foarte bună”, încheie medicul ieșean.