Atenție mare în momentul în care cumpărați carne! Un specialist ieșean oferă sfaturi importante despre cum să alegem corect

de: Raluca Costin
02:00, 28 oct. 2022

Leonard Stafie, specialist ieșean din domeniul avicol, ne oferă sfaturi importante cu privire la alegerea cărnii, dar și congelarea ei. Specialistul mai spune că nu se folosesc hormoni de creștere la pui, deși acest lucru este speculat des

Leonard Stafie, reprezentant al Asociației Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne și Ouă din Iași, susține că există anumite metode prin care putem alege corect carnea de pui din galantarele din magazine. Mai mult, ne putem da seama și ce hrană a primit acel pui.

„Alegeți puiul cel mai mare. Eu așa fac! Nu este cu hormoni și este puiul campion, ca să-i spunem așa. Înseamnă că a mâncat și că a crescut suficient. Puii cei mai mari au avut acces la hrană, nu au fost bolnavi și au fost dominanți în grupul pe care îl formează. Puii mai mici au avut o problemă. Nu au avut acces la apă, mâncare, au fost bolnăviori, ceva este în neregulă. Vorbim despre o multitudine de indivizi care nu se dezvoltă la fel într-o hală de 30.000 de pui. Dacă vedem că e alb spre gălbui, reprezintă o culoare normală. Dacă este un gălbui intens sau prea intens, nu e în regulă, pentru că înseamnă că grăsimile au degenerat. Nu discutăm despre puiul cu creștere lentă, care are o altă culoare. Ne uităm și la sistemul de creștere. Este foarte important acest aspect! Un pui alb-sidefiu spre galben, congelat, este ok pentru consum. Dacă este prea galben, ceva nu este în regulă. Contează foarte mult și ce mănâncă, de aceea diferă și culoarea. Plantele care au conținut mare de betacaroten influențează acest aspect”, susține Leonard Stafie, specialist în domeniul avicol.

Leonard Stafie, specialist ieșean: „Recomand să cumpărați din magazinele autorizate sanitar-veterinar”

Ieșeanul explică faptul că puii din magazinele din România nu au hormoni de creștere.

„Nouă ne place să spunem că se folosesc hormoni, antibiotice. E adevărat că la tarabele din dos, unde vând anumite personaje, s-a practicat vopsirea oului sau a găinii pentru a fi din sistem gospodăresc. Dar acest lucru nu se întâmplă în ferme. De asta recomand întotdeauna să cumpărați din magazinele autorizate sanitar-veterinar și să existe acea etichetă pe produs. Un pui poate crește mai mare și pentru că a fost ținut mai mult în hală. În loc de 42 de zile a fost ținut 50. În loc de 2,5 kilograme va avea 3,5 kilograme. Am mai auzit că puilor cu creștere lentă li se administrează tot felul de coloranți. Nu există așa ceva! Noi suntem săraci și chimicalele sunt scumpe. Tot ce se realizează în ferme se realizează cu administrare de produse cerealiere, morcov, lucernă, gogoșari. Sunt anumite plante care asigură acel betacaroten, acea culoare gălbuie, atât la ou, cât și la pui”, mai spune Leonard Stafie.

Inspectorii pentru protecția consumatorilor au verificat produsele din carne vândute la Zilele Iașului.

Recomandările specialiștilor pentru congelarea cărnii

Mai mult, Leonard Stafie explică metodele corecte de congelare și decongelare a cărnii.

„În funcție de tipurile de carne, avem mai multe perioade de păstrare la anumite temperaturi. De exemplu, la carnea de pasăre este recomandată congelarea la minus 18 grade, ca să se păstreze timp de 6 luni. Dacă vorbim de carnea de porc, de vită sau de miel, undeva la 8 luni. Carnea tocată de vită, 3 luni, iar dacă e rață, gâscă, undeva la 3 luni. Diferă conținutul de grăsimi, de aceea și perioada de congelare. Ideea de bază este să se congeleze carnea într-un ritm cât mai alert, iar temperatura să ajungă până la nivelul osului.

Temperatura de păstrare este foarte importantă. Mulți cunoscuți de-ai mei greșesc și nu verifică temperatura din congelator. Pentru a păstra o carne pentru un timp îndelungat este foarte important să o păstrăm la o temperatură de minus 18 grade. Importantă este și decongelarea cărnii. Nu băgăm carnea la cuptorul cu microunde și nu o punem în apă fierbinte. Este bruscă trecerea de la o temperatură de minus la una cu plus. Distrugem carnea din punct de vedere organoleptic. În acest fel, va fi mai proastă din punct de vedere calitativ, mai uscată, mai tare și cu o culoare mai urâcioasă”, explică specialistul.

Leonard Stafie: „Poate fi congelată și 5 ani, dar atunci vorbim despre o carne fără gust, fără aromă sau textură”

Leonard Stafie susține că și carnea vândută în supermarketuri este congelată corespunzător.

„Decongelarea se face la temperatura din frigider, între 0 și 2 grade, timp de 7 sau 8 ore. Carnea trebuie păstrată în ambalajul original, cu data pe ea. Poate fi congelată și 5 ani, dar atunci vorbim despre o carne fără gust, fără aromă sau textură, care și-a pierdut toate proprietățile organoleptice. Nu trebuie să o recongelăm pentru că își pierde toate valorile nutritive. Când cumpărați carne congelată, trebuie să o decongelați și să o gătiți sau să o puneți la congelator. În sistem industrial, carnea este congelată prin uscare rapidă între minus 32, minus 40 de grade, într-un tunel de răcire. Durata de valabilitate a cărnii congelate din supermarketuri, hipermarketuri, în cantități mari, este aceeași cu cea congelată de noi”, încheie Leonard Stafie, specialist ieșean din domeniul avicol, care ne oferă sfaturi importante cu privire la alegerea cărnii, dar și congelarea ei.

Recent, DSVSA Iași a amendat mai multe magazine de alimentație publică care nu respectau condițiile igienico-sanitare. Specialistul ieșean Leonard Stafie susține că trebuie să citim eticheta de pe produsele din carne cu multă atenție.