Atenție mare! Dispozitivele casnice individuale de încălzire, unul dintre principalii poluatori din Iași, au efecte nocive asupra vieții și sănătății populației
Unul dintre principalii poluatori de la nivelul municipiului Iași sunt dispozitivele casnice individuale de încălzire, care au efecte nocive asupra vieții și sănătății ieșenilor. Aproape o treime din populația orașului Iași folosește surse individuale de încălzire
Poate cel mai mare poluator de la nivelul municipiului Iași sunt dispozitivele casnice individuale de încălzire. Conform studiilor de specialitate, aerul interior trebuie să satisfacă trei cerințe de bază: confortul termic, menținerea în limite normale a concentrației gazelor respiratorii și menținerea poluanților din aerul interior la un nivel care să nu afecteze confortul sau sănătatea celor expuși. Sursele de poluare interioară sunt foarte numeroase, până în prezent fiind identificați peste 1.200 de poluanți chimici și biologici, dar pe primul loc se situează produșii de combustie folosiți mai ales la încălzirea locuințelor.
La nivelul municipiului Iași, aproape o treime dintre imobile folosesc metode individuale de încălzire, restul fiind conectate la sistemul centralizat operat de Veolia Energie Iași. Poluarea interioară este prezentă în spațiul locuibil (locuințe, birouri, mijloace de transport, săli publice) a unuia sau a mai multor poluanți, la o asemenea concentrație și pe o asemenea durată încât să determine disconfort pentru ocupanții acestor spații și să perturbe desfășurarea normală a activităților.
Centralele Termice Individuale produc gaze cu efect de seră
În cazul Centralelor Termice Individuale instalate în blocurile de locuințe, la deschiderea ferestrelor intră tot aerul poluat prin gazele arse dacă evacuarea lor se face direct prin pereții exteriori ai blocului.
„Dovezile epidemiologice privind efectele poluării aerului asupra sănătății sunt foarte numeroase, fiind clar că poluanții determină creșterea mortalității generale și a morbidității printr-o diversitate de boli. Este clar că oamenii la care efectele poluării se văd imediat, cei mai sensibili la poluanți, sunt: copiii, gravidele, femeile și fetele, bolnavii cronici și vârstnicii de peste 60 de ani”, se arată în „Studiul asupra efectelor gazelor arse emise de dispozitivele termice individuale asupra sănătății”, realizat de prof. Gheorghe Benga.
Flacăra gazului natural conține agenți genotoxici, mutageni, cancerigeni și teratogeni ca: formaldehida, benzenul, PAH (hidrocarburi poliaromatice), PAC (compuși poliaromatici), radon, funingine, indiferent de condițiile de ardere. Emisia funinginii este mai critică pentru dispozitivele casnice de încălzire, deoarece în cazanele de ardere mici, temperatura este mai mică decât în cele mari.
„Expunerea la poluanții din gazul natural și la produșii săi de ardere în stadiul embrionar și fetal (deci a gravidelor) și în copilărie poate produce anomalii congenitale și deficiențe de dezvoltare”, se mai arată în Studiul asupra efectelor gazelor arse emise de dispozitivele termice individuale asupra sănătății.