Atentie la preturile oferite de scolile de soferi! Afla cat costa, de fapt, toate taxele

de: Echipa Bzi.ro
12:29, 17 sept. 2014
Inainte de a va apuca de scoala de soferi, inarmati-va cu multa rabdare si bani. Alegeti-va cu mare grija scoala auto sau instructorul autorizat si nu va lasati pacaliti de tarifele mici cu care se lauda unele scoli.
Cei care vor sa devina soferi si sunt nevoiti sa isi caute singuri o scoala de soferi, neavand norocul unei recomandari sigure, trebuie sa se informeze foarte bine inainte de a incheia contractul cu o scoala de soferi sau un instructor autorizat. Internetul este plin de oferte, care mai de care mai imbietoare, insa nu trebuie sa cadeti in capcana celor care afiseaza tarife mici.
La o simpla cautare pe internet, veti descoperi ca lista cu preturi incepe de la 500 de lei si urca chiar si pana la 1.500 de lei, pentru categoria B. Cel mai practicat tarif pentru taxa de scolarizare este undeva la circa 1.000 de lei. Nu va bucurati prea devreme, pentru ca asta nu este tot! Odata inscrisi la scoala de soferi, veti descoperi o multime de alte taxe pe care trebuie sa le platiti, chiar daca nu erati pregatiti pentru asta.

Citeste si: Soferii isi vor putea plati amenzile cu telefonul mobil

Odata ce v-ati inscris la cursurile pentru scoala de soferi trebuie sa va faceti analizele medicale si testul psihologic. Acestea se fac, de obicei, inainte de a incepe orele de conducere. Asadar, in functie de scoala, pentru fisa medicala si testarea psihologica trebuie sa scoateti din buzunar intre 60 si 100 de lei. Analizele medicale si testul psihologic sunt valabile timp de un an de zile.
Alte cheltuieli care vor fi achitate de catre cursant pe timpul scolarizarii pentru intocmirea dosarului:
-taxa de cazier, 10 lei la Trezoreria de sector sau 12,60 de lei la Posta (cazierul este valabil timp de 3 luni)
-taxa de timbru, 4 lei
-taxa de permis auto, 68 de lei (se plateste la orice unitate CEC sau orice sucursala BCR)
-taxa de examinare pentru categoriile AM, A, A1, A2, B, B1 si BE, 6 lei (valabila pentru primele trei incercari)

Citeste si: Atentie in ce taxi va urcati! Nu stiti peste ce sofer dati

-taxa de examinare pentru categoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb, Tv, 28 de lei (valabila pentru primele 3 incercari)
-taxa de reexaminare pentru orice categorie, 84 de lei (valabila dupa trei examene la care candidatul a fost declarat respins)
-taxa pentru inchirierea autovehiculului „Scoala” in vederea sustinerii examenului de conducere auto, 100 lei
-taxa incheiere dosar, 20 de lei (aceasta taxa nu este practicata de toate scolile)
-taxa pentru ora suplimentara de conducere cu autoturismul „Scoala”, dupa terminarea celor 30 de ore obligatorii, 50 – 80 de lei, in functie de scoala auto.
De exemplu, un cursant care plateste in jur de 1.000 de lei taxa de scolarizare, trebuie sa mai scoata din buzunar circa 200 de lei, reprezentand taxa de cazier, de timbru, de permis auto, de examinare, de incheiere dosar si taxa pentru inchirierea masinii in vederea sustinerea examenului auto. In cazul in care cursantul doreste sa mai faca, de exemplu, cinci ore suplimentare, trebuie sa mai achite 300 de lei (la un tarif de 60 de lei, insa, atentie, acesta difera de la o soala la alta). Asadar, intr-un final, scoala de soferi va costa in jur de 1.500 de lei.
In situatia in care cursantul nu a luat examenul auto din primele trei incercari, taxa de examinare creste de la 6 lei, cat era initial, la 84 de lei. In acest caz, costul final al scolii de sofer sale lejer de 1.500 de lei.
Citeste si:Un ucrainean s-a rasturnat cu masina pe un camp