Atentie la maioneza din comert! 3 din 5 produse sunt foarte periculoase

de: BZI.ro
23:16, 21 apr. 2016

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a analizat 17 sortimente diferite care nu au nicio legatura cu reteta originala. Contin peste 11 aditivi!

Dupa ce au fost analizate 17 tipuri de maioneza din comert, o echipa de experti a APC (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) avertizeaza consumatorii ca niciunul nu respecta reteta traditionala a maionezei.

“Maioneza traditionala are foarte putine ingrediente în comun cu maioneza industriala care este un amestec din apa, ulei de rapita, amidon, acid citric, conservanti, EDTA si arome. Avand în vedere compozitia acestui tip de produs nu recomandam folosirea lui în alimentatia destinata copiilor, femeilor gravide si a persoanelor cu probleme grave de sanatate”, avertizeaza conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedintele APC.


Cum sa prepari maioneza fara sa o tai – VIDEO

Maioneza traditionala este un condiment obtinut din ulei vegetal, galbenus de ou si otet sau zeama de lamaie. În afara de ulei de rapita/floarea soarelui, galbenus de ou si otet, în maioneza industriala s-au mai identificat urmatoarele ingrediente: apa, zahar, amestec de condimente (neprecizate ca tip), sare, acid citric (acidifiant), acid lactic (corector de aciditate), EDTA (antioxidant), amidon modificat, guma de guar, guma de xantan, guma din seminte de caruba, faina de roscove, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, butilhidroxitoluen, butilhidroxianisol, acesulfam de potasiu, arome, caroteni (coloranti), luteina (colorant), extract colorant din morcovi, aroma de mustar, beta-caroten (colorant), lapte praf degresat, mustar, arome naturale (neprecizate ca tip), usturoi granulat, suc de lamaie (0,1%), sirop de glucoza-fructoza, praf de ou integral (0,1%) si proteina din lapte.

De asemenea, trebuie sa stii ca în cele 17 tipuri de maioneze s-au identificat 11 aditivi alimentari: acid citric, benzoat de sodiu, sorbat de potasiu, acesulfam de potasiu, guma de xantan, guma de guar, arome, butilhidroxitoluen (BHT), butilhidroxianisol (BHA), aroma de mustar si acid lactic.

E330 sau acidul citric este un aditiv folosit în produse ca agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat în alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

Acest studiu face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: ”Hrana sanatoasa – o investitie pe termen lung în sanatatea noastra”, care doreste sa promoveze un stil de viata sanatos si sa traga un semnal de alarma în privinta unor produse alimentare bogate în sare, zahar si grasimi si a unor aditivi alimentari care prezinta un risc ridicat asupra sanatatii consumatorilor.