Atenție la aceste alimente! Doar pentru a face bani, producătorii români au injectat fructele și legumele cu substanțe interzise! Pericolul este extrem de mare

de: Bianca Ciubotariu
04:00, 29 ian. 2020

Producătorii români au adăugat o substanță interzisă, în fructe și legume. Cele mai riscante alimente sunt merele și cartofii. Consumul acestor alimente pe termen lung poate crea afecțiuni grave și, totodată, femeia însărcinată își poate pierde fătul. Fructele și legumele contaminate cu pesticide nu au un miros sau culoare aparte, fapt pentru care medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și oferă o serie de indicații prin care să recunoaștem alimentele contaminate.

Alertă alimentară!

În România se comercializează fructe și legume cu extrem de multe pesticide. Medicii ieșeni spun că cel mai toxic pesticid depistat este imazaliul, E233, substanță interzisă în Uniunea Europeană. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a efectuat teste și a identificat zece substanțe nocive introduse în fructe și legume.

„Merele și cartofii sunt cele mai riscante. Aproximativ 98 la sută din mostrele testate conțin cel puțin un tip de pesticid. Din păcate, nu există antidot pentru acest tip de intoxicație. Tratamentul este doar asimptomatic. Pentru tratarea unui pacient intoxicat, esențiale sunt decontaminarea și suportul vital. Recomandăm celor care simt că sunt expuși acestor riscuri să sune la centrul de toxicologie sau la 112”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.

Cum evităm?

Pentru a nu te contamina cu toxinele existente în fructe și legume, medicii ieșeni recomandă să îndepărtați coaja fructelor și a legumelor. Bacteriile și pesticidele se găsesc în concentrație foarte mare în coajă. Spălați fructele în mod corect, ținându-le sub jet de apă timp de minim 60 de secunde sau într-un vas cu apă, urmate de clătirea cu apă curată. Totodată, recomandarea medicilor este să citiți cu mare atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați.