Atenție, ieșeni, dacă mergeți în vacanță pe litoralul românesc! Specialiștii se tem că ar putea izbucni o epidemie de holeră. „Populația ar trebui să ia măsuri de igienă”

de: BZI.ro
02:00, 16 iun. 2023

Ieșenii care petrec vacanța pe litoralul românesc trebuie să fie atenți! Specialiștii se tem că ar putea izbucni o epidemie de holeră, după distrugerea barajului Kahovka din estul Ucrainei. Valul de sedimente va ajunge în Marea Neagră în cel mult zece zile

Ieșenii care se duc în concediu pe litoralul românesc trebuie să fie atenți! Din cauza distrugerii barajului Kahovka din estul Ucrainei, sedimente, uleiuri și alte substanțe necunoscute ar urma să intre în apele românești în cel mult șapte-zece zile. Potrivit specialiștilor din Iași, punctul de intrare este Sulina, apoi va urma linia țărmului Năvodari, Constanța, Eforie, stațiunile din sudul litoralului, Mangalia, Vama Veche, apoi Bulgaria. Silviu Gurlui, profesor și cercetător din Iași, susține că va merge la Constanța pentru a monitoriza situația.

„Teoretic, în zona respectivă, potențialii poluanți ai deversării ar putea ajunge spre Sulina la sfârșitul acestei săptămâni, iar la Constanța, la sfârșitul săptămânii viitoare, după estimările mele de început. Nu știm deocamdată ce compuși sunt acolo. Eu mă voi deplasa la Constanța săptămâna viitoare pentru investigații. Știu că DSP-ul și alte instituții monitorizează continuu. Acum pare că nu este nimic. În acest weekend ar putea să ajungă ceva de acolo, respectiv săptămâna viitoare, spre weekendul viitor. Sunt vreo 350 de kilometri distanță de la Odessa spre Constanța, iar cu o estimare a vitezei apei cam aici se ajunge.

Pot fi văzute resturi de animale în putrefacție, pete de ulei, care pot fi mai ușor de văzut în anumite condiții, cu sisteme de termografiere, pentru că se încălzesc mai repede la lumina solară decât apa și pot fi identificate mai ușor. Deocamdată, să vedem ce este acolo. Preventiv, pentru că la orice astfel de dezastru ecologic este favorizată dezvoltarea holerei, populația ar trebui să ia măsuri de igienă foarte bună. Igiena este importantă, dar după ce vedem ce se întâmplă acolo”, susține cercetătorul Silviu Gurlui.

Ieșenii care petrec vacanța pe litoralul românesc trebuie să se prezinte la medic, dacă au simptome specifice holerei

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar de medicină de urgență, subliniază faptul că, în acest context, igiena este extrem de importantă, iar cei care prezintă simptome trebuie să se prezinte de urgență la medic.

„Vă reamintesc doar că România nu a mai avut măcar un caz de holeră în ultimii 30 de ani și cred că riscul de afecțiuni legate de patologia hidrică și bolile diareice sunt oricum o constantă a sezonului estival. Mare atenție! Într-adevăr, pot apărea astfel de riscuri în contextul în care vorbim despre războaie, sărăcie, în contextul în care nu sunt asigurate condițiile de salubritate eficiente, sunt aglomerări urbane sau apa nu este tratată corespunzător sau nu există sisteme de igienizare eficiente și, evident, un sistem sanitar care să intervină la timp.

Vă reamintesc că vorbim despre secolul XXI și, în România, această afecțiune poate fi tratată, dacă este diagnosticată în timp real, dar orice manifestare digestivă, bolile diareice acute și hepatita sunt mai frecvente decât altceva, la nivelul patologiei digestive, cel puțin în România. Dacă aveți astfel de manifestări, prezentați-vă de urgență la spital, pentru a primi tratamentul adecvat. Există o susceptibilitate crescută la vârstnici, la cei mici, la cei care au grupul sanguin zero, dar în contextul în care ar exista aceste noțiuni elementare de educație despre sănătate, așa cum prevede «legea Ciuhodaru», care este deja în Parlamentul României.

În astfel de situații, să respectăm igiena riguroasă, să evităm să consumăm alimentele contaminate, cele care sunt insuficient preparate termic, moluște, fructe de mare, pește”, susține medicul Tudor Ciuhodaru.

DSP Iași: „În momentul de față nu există motive de îngrijorare”

Institutul Național de Sănătate Publică a subliniat că pe canalele oficiale ale instituțiilor Europene și organismelor internaționale nu au fost primite alerte cu privire la riscul de răspândire a bolilor, după aruncarea în aer a barajului Kahovka din sudul Ucrainei. Reprezentanții DSP Iași precizează că până în prezent nu au fost înştiinţaţi cu privire la posibilitatea existenţei unei contaminări chimice sau biologice în urma evenimentelor produse în Ucraina.

„La acest moment nu există o atenționare primită din partea Centrului National de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. În situația în care ar apărea un risc pentru turiștii de pe litoral, DSP-ul va primi atenționări și informări în acest sens de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile. Se vor lua toate măsurile de informare a potențialilor turiști de pe litoral și, desigur, alte măsuri care se impun în astfel de situații. În momentul de față nu există motive de îngrijorare pentru ieșeni”, susțin reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Iași.

Simptomele bolii sunt diareea și vărsăturile

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat săptămâna trecută că există riscul ca în zonele inundate din Ucraina, ca urmare a distrugerii barajului de la Nova Kahovka, să apară focare de holeră, deoarece acest patogen există în mediul înconjurător și se dezvoltă în zone inundate și insalubre. Organizația a mai transmis că discută cu autoritățile ucrainene despre importul de vaccin anti-holeră, în cazul în care va fi necesar.

Holera este o boală diareică acută cauzată de ingestia de alimente sau apă contaminată cu bacteria Vibrio cholerae. Cercetătorii estimează că, în fiecare an, în întreaga lume, 1.3-4 milioane de persoane se îmbolnăvesc de holeră, dintre care 21.000-143.000 își pierd viața. Holera poate afecta atât copiii, cât şi adulţii şi se transmite pe cale fecal-orală (cel mai adesea, prin apă şi alimente contaminate). Boala se manifestă cu diaree şi vărsături care pot varia ca severitate. Simptomele apar după o perioadă de incubaţie de 12 ore până la 5 zile.

Majoritatea celor infectaţi nu vor avea deloc simptome sau vor avea simptome uşoare şi pot fi trataţi cu succes cu soluţii de rehidratare orală (SRO). Astfel, ieșenii care merg în vacanță pe litoralul românesc trebuie să fie atenți.