Atenție! Cum bateria descărcată la telefon îți poate umfla factura Uber

de: cristian.george
12:09, 15 oct. 2024

Bateria descărcată la telefon îți poate umfla factura la Uber arată un studiu publicat în urmă cu ceva timp. Compania neagă acest lucru, dar studiul făcut arată faptul că platforma practică aceaqstă metodă.

Micul studiu realizat de ziarul belgian Dernière Heure a analizat modul în care aplicația își schimbă prețurile pentru utilizatorii din Bruxelles în funcție de baterie. Recent, Uber a plătit peste 300 de milioane de euro pentru că a dat mai departe date sensibile despre utilizatorii săi.

Cum bateria descărcată îți poate umfla factura Uber

Ziarul a raportat că au fost făcute 2 solicitări identice pentru a merge din și către aceeași locație, dar Uber a taxat cu 6% mai mult pentru călătoria care a fost făcută pe un smartphone cu doar 12% baterie rămasă. Telefonul cu baterie de 84% a fost taxat cu 16,60 EUR (14,56 GBP, 18,10 USD) pentru călătoria de la birourile ziarului la un terminal de feribot din apropiere, în timp ce celălalt telefon a fost taxat cu 17,56 EUR (15,41 GBP, 19,16 USD).

Uber a negat că plata este determinată de cantitatea de încărcare rămasă din bateria unui telefon și spune că aplicația nu este capabilă să măsoare bateria unui utilizator.

„Uber nu ia în considerare nivelul bateriei telefonului pentru a calcula prețul unei călătorii”, a spus compania într-o declarație pentru Dernière Heure. „Prețul dinamic aplicat călătoriilor rezervate prin Uber este determinat de cererea existentă de curse și de oferta de șoferi care pot răspunde la aceasta.”

Uber neagă, dar declara că utilizatorii cu baterie descărcată sunt mai disperați să ajungă acasă

Nu este prima dată când aplicația Ride este acuzată că profită de durata de viață a bateriei utilizatorilor săi. În 2016, fostul șef al cercetării economice al Uber, Keith Chen, a declarat într-un interviu acordat NPR că compania a descoperit că oamenii cu niveluri mai scăzute ale bateriei sunt mai dispuși să plătească pentru creșterea prețurilor.

Chen a negat că compania crește în mod special prețurile pentru acești utilizatori, dar unii comentatori și-au exprimat scepticismul cu privire la motivul pentru care compania monitorizează durata de viață a bateriei.

Nu este singurul scandal internațional în care a fost implicat Uber. Compania americană Uber este acuzată că a oferit mită oficialilor din piețele externe în care își desfășoară activitatea și că a angajat specialiști pregătiți de CIA pentru a pătrunde în sistemele IT ale furnizorilor concurenți și ale autorităților, pentru a obține informații despre strategiile acestora. Informațiile provin dintr-un document recent publicat, care face parte dintr-un proces în care start-up-ul este acuzat de furt de secrete comerciale de la Alphabet (Google), conform rapoartelor Wall Street Journal și Bloomberg.

Acest document, o scrisoare de 37 de pagini redactată de avocatul fostului manager de securitate al Uber, Richard Jacobs, detaliază o companie care recurge la practici înșelătoare și nu se sfiește să folosească informații obținute prin activități ilegale pentru a-și proteja afacerea. După ce Jacobs a trimis scrisoarea în luna mai, Uber i-a oferit un contract de consultanță în valoare de 4,5 milioane de dolari și a plătit alte 3 milioane de dolari avocatului său. Așadar, conform sursei citate se pare că bateria descărcată la telefon îți poate umfla factura Uber