Atenție ce mâncați de Crăciun și Anul Nou! Specialiștii USV Iași transmit un important mesaj despre de ce punem pe masă
Specialiștii USV Iași transmit un important mesaj despre de ce punem pe masă.
„În perioada sărbătorilor de iarnă, românii acordă o importanță tot mai mare produselor locale, tradiționale, atât din dorința de a sprijini economia locală, cât și pentru a se bucura de gusturile autentice ale copilăriei. Vinurile românești, de pildă, ocupă un loc special pe mesele festive, fiind preferate pentru calitatea lor și pentru legătura cu tradițiile viticole ale țării. Podgorii extrem de cunoscute precum Dealu Mare, Drăgășani sau Panciu și Cotnari, ori crame mai mici, care pun mare accent pe trendul de produse artizanale (Jitar sau Gramma si, de ce nu, Crama Teodor) sunt recunoscute pentru vinurile roșii și albe care completează perfect preparatele tradiționale precum sarmalele și friptura de porc.
În plus, băuturi precum țuica și pălinca provin adesea de la producători locali și sunt apreciate nu doar pentru savoare, ci și pentru autenticitatea lor. Consumul de produse românești reflectă o tendință în creștere, consumatorii punând accent pe origine, calitate și prospețime. Alegerea băuturilor autohtone este văzută și ca un mod de a celebra identitatea culturală și de a menține tradițiile vii.
Mai mult, consumatorii avizați de vinuri se orientează şi spre produsele create de generația de oenologi români ce aduc un suflu proaspăt în acest domeniu: George Măluțan, Gabi Lăcureanu, Darius Pripon Ovidiu Maxim sau Anca Maria Vladoi.
Preferințele consumatorilor pentru sărbătorile de iarnă variază în funcție de gusturi și buget. Inclusiv în mediul urban, se observă o reintoarcere la gusturile de dedemult, conform trendului de slow-food sau from farm to fork, cu accent pe produsele cu cât mai puține intervenții și cât mai locale. În plus, românii sunt atenți la buget, astfel încât promoțiile și ofertele sezoniere influențează în mare măsură deciziile de cumpărare.
Astfel, băuturile alese pentru masa de sărbători reflectă o combinație între tradiție și modernitate, între preferințele locale și influențele externe, subliniind dorința românilor de a crea o atmosferă caldă, festivă și autentică.”