Atenţie! Astăzi este ”Blue Monday” cea mai depresivă zi din an
Medicul Tudor Ciuhodaru scrie, într-o postare publicată pe o reţea de socializare, despre cea mai depresiva zi din an. Intitutala ”Blue Monday”, această zi reprezintă lunea cu cel mai mare risc suicidal:
” Este Blue Monday- lunea cu cel mai mare risc suicidar
Aproape jumătate din tentativele de sinucidere din România (42,86%) au loc la sfârşitul săptămânii iar în timpul săptămânii se înregistrează un maxim în ziua de marţi când sunt tratate cam 20% din tentativele de sinucidere.
20 ianuarie este considerată de psihologi drept cea mai deprimantă zi din an, cu risc major suicidar, în special datorită asocierii factorilor precipitanţi şi favorizanţi ai tentativelor suicidare precum reîntoarcerea la un program de muncă mult mai solicitant după vacanţă de sărbători, acumularea conflictelor sociale şi la locul de muncă, termenele scadente de plată a datoriilor sau raţelor, impozitele de la început de an, lipsa de motivaţie şi faptul că se întrevede ca dorinţele şi planurile făcute la sfârşit de an nu au mari şanse de a fi realizate precum şi variaţiile termice neobişnuite sau meteosensibilatea.
Psihologul britanic Cliff Arnal spune despre data de 20 ianuarie că este cea mai deprimantă zi a anului 2020. Acesta a analizat o combinaţie de factori şi consideră că „depresia colectivă” din a treia zi de luni din an ar fi cauzată de scăderea temperaturilor şi de o reducere a luminozităţii. Acestor factori li se adaugă datoriile acumulate în urma sărbătorilor de sfârşit de an. Un alt motiv de depresie sunt vacanţele de sărbători şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.
Așa a apărut ipoteza „Blue Monday”, ziua care corespunde unui vârf de absenteism la locul de muncă sau cu numărul cererilor de divorţ care sunt depuse în instanţă. În 2020, potrivit aceluiași calcul, cea mai fericită zi a anului va corespunde datei de 19 iunie, a treia vineri din luna respectivă.
Pentru evitarea unor gesturi suicidare, mai ales pentru persoanele vulnerabile, recomandăm evitarea stresului, asigurarea unui climat psihoprotectiv, asigurarea unei activităţi fizice în aer liber şi consultul psihologic la cei care se remarca modificări comportamentale.
Ingestia de medicamente este cea care domina aceasta patologie iar frecvent utilizate sunt hipnoticele, sedativele şi anxioliticele.
Ca noutate constatam creşterea numărului tentativelor de sinucidere pe fondul consumului de droguri precum şi utilizarea din ce în mai frecvenţă a medicaţiei cardiovasculare şi oncologice (legat de disponilitatea acesetei medicaţii prin prevalenta acestor boli în patologia genarala) sau a asocierilor medicamentoase, ducând la forme clinice extrem de grave. În cazul toxicelor domestice pe primele locuri se situează intoxicaţia cu insectid şi corozive urmate de cea cu detergenţi.
Mai bine de jumătate din tentativele de sinucidere prin intoxicaţii (54,66%) au loc în timpul săptămânii dar se constată zile ,,pentru suicid” în care tentativele sunt numeroase-duminica-16,67%, joi-14,91% şi marti-14,29%. Pot fi consideraţi drept factori precipitanţi ai tentativelor suicidare conflictele casnice asociate subsolicitarii de la sfârşitul săptămânii precum şi vârfurile de adaptare- solicitare din cursul săptămânii.
Depresia este boală ce va domina acest secol iar interrelaţia sinucidere-depresie va necesita noi abordări în prevenţie şi terapie. Vom propune din nou printr-un proiect legislativ introducerea asistentei psihologice în UPU şi a liniilor telefonice la care să fie asigurat suport psihologic pentru cei aflaţi în dificultate.
Sunt necesare şi alte modificări în legislaţia privind asigurarea asistentei psihologice şi îi invit şi azi pe cei care lucrează în acest domeniu să ne ofere soluţiile pentru că această asistenta să poată fi asigurată unitar.” menţionează doctorul Tudor Ciuhodaru.