Atentie! Acestea sunt medicamentele care ingrasa
Exista tratamente medicamentoase care duc la cresteri in greutate importante: 5, 10, 20 de kilograme. Este bine sa stii care sunt medicamentele care ingrasa, ca sa stii cum sa previi acest efect nedorit.
1. Cortizonul
Folosit pentru a trata bolile inflamatorii, artrita de exemplu, cortizonul antreneaza o retentie de sodiu, adica de apa in organism. Cu cat doza de cortizon este mai mare, cu atat retentia de apa va fi mai importanta. Doza maxima este de 1 mg/kg corp sau mai mult, in anumite patologii (cancer). Riscul retentiei de apa este mai mare in cazul unui tratament de durata, de la 15 zile in sus. In cazul unui tratament cu cortizon de 5 zile riscul este mic.
Daca iei cortizon pe termen scurt si ti-e teama sa nu te umfli, elimina sarea din alimentatie. Pentru un tratament de lunga durata, elimina sarea din alimentatie si dulciurile. Consuma cu moderatie lactate si creste consumul de proteine (carne, peste) si de glucide lente (paste, orez). In cazul in care constati o crestere in greutate, cere sfatul medicului tau.
2. Medicamentele pentru inima
Prescrise pentru a trata problemele cardiovasculare (aritmie, hipertensiune, angina), medicamentele din clasa inhibitorilor calcici te pot umfla. Asta deoarece antreneaza o vasodilare. Venele permit in mod normal sangelui sa urce spre partea superioara a organismului. Cand venele sunt prea dilatate, sangele urca greu si stagneaza. Aceasta staza sanguina este responsabila de edeme ale membrelor inferioare. Umflarea picioarelor are loc in cazul unor tratamente indelungate.
Cand observi ca incepi sa iei in greutate, mergi la medic. Doar acesta iti poate schimba tratamentul cu unul care nu va avea acest efect secundar.
Citeste si: Medicii atrag atentia asupra reactiilor adverse ale Paracetamolului
3. Antihistaminicele
Antihistaminicele sunt medicamente recomandate in tratarea alergiilor, a urticariei, a ciupiturilor de insecte, pentru a preveni raul de transport sau pentru a vindeca tusea. Acest tip de medicamente actioneaza asupra neurotransmitatorilor care diminueaza senzatia de satietate, ducand la o pofta de mancare mare. Efectele se inregistreaza chiar si dupa o sapatamana de administrare. Daca observi ca te ingrasi, vorbeste cu medicul pentru a-ti schimba tratamentul.
Si somniferele pot duce la crestere in greutate, prin acelasi mecanism ca antihistaminicele.
4. Tranchilizantele
Medicamentele prescrise pentru a trata tulburarile anxioase pot duce la o crestere in greutate. Dintre acestea, cel mai des prescrise sunt tranchilizantele din clasa benzodiazepinelor. Ele actioneaza la fel ca antihistaminicele: diminueaza senzatia de satietate si maresc pofta de mancare. Cresterea in greutate este observata in general inca din prima luna de administrare si se stabilizea dupa 8-20 de sapatamani.
Discuta cu medicul tau de la primele semne de ingrasare. Adopta o alimentatie echilibrata, fa miscare si, eventual, consulta un psihoterapeut.
5. Contraceptivele
Aparuta la sfarsitul anilor 50, pilula contraceptiva este una dintre cele mai folosite metode de contraceptie. Cel mai temut efect advers al pilulei este ingrasarea. Pilulele contraceptive contin estrogeni (nu toate, exista si pilule care contin doar progestogeni) care pot provoca ingrasarea din cauza retentiei de apa si de sare si cresterea poftei de mancare. Estrogenii activeaza si producerea tesutului gras, mai ales la nivelul feselor si a coapselor. Acest efect nedorit apare mai ales in cazul piluleor din prima generatie. Pilulele de ultima generatie duc foarte rar la cresterea in greutate.
Trebuie sa discuti cu medicul tau de indata ce observi ca te ingrasi. Acesta iti poate inlocui pilula sau iti poate propune un alt mod de contraceptie.
Citeste si: ATENTIE IESENI. Ce spun medicii despre un nou pericol descoperit in farmacii
6. Antidepresivele
regim de viata sanatosOrice antidepresiv ai lua, risti sa te ingrasi. Asta pentru ca antidepresivele actioneaza asupra neurotransmitatorilor si cresc pofta de mancare. De asemenea, depresia este adesea asociata cu o lipsa a activitatii, care agraveaza cresterea in greutate. Cresterea in greutate se observa inca din prima luna de tratament. Este dificil pentru un medic sa schimbe tratamentul, pentru ca aproape toate antidepresivele au ca efect secundar ingrasarea.
Incearca sa mananci dietetic, fara grasimi si fara dulciuri si sa iti mentii o activitate fizica regulata, daca vrei sa nu te ingrasi cand iei acest tip de medicamente.
7. Neurolepticele
Prescrise pentru depresie severa, dementa, anumite tipuri de schizofrenie si uneori Alzheimer, neurolepticele sunt medicamente care ingrasa. Procesul in urma caruia are loc crestrea in greutate este acelasi ca in cazul antidepresivelor. Cresterea in greutate se observa in prima luna de tratament si se stabilizeaza in 8-20 de sapatamni.
Daca iei neuroleptice, trebuie sa ai un regim de viata care sa limiteze luarea in greutate: alimentatie dietetica si sport.
Materialele de pe acest site au caracter informativ. Va recomandam ca, inainte a de face orice tratament naturist cu miere si produse apicole sa faceti un test de alergie la tipurile respective de produse. Daca suferiti de boli cronice sau urmati tratamente medicamentoase, va recomandam sa consultati medicul dumneavoastra, inainte de a incepe o cura sau un tratament cu produse apicole.
sursa: curademiere.ro