Atentat anti-Dugin la Moscova

de: Sorin Rosca Stanescu
12:21, 21 aug. 2022

Un atentat extrem de grav. A fost vizat autoturismul lui Alexander Dugin, care circula în apropierea Moscovei. Mașina a sărit în aer și a fost cuprinsă de flăcări. Printr-o minune, faimosul filosof și politolog rus, taxat drept ideologul lui Vladimir Putin, a scăpat cu viață, întrucât a călătorit într-un al doilea autoturism. Dar din nefericire, fiica acestuia, Irina Dugina, a căzut victimă acestui atentat. Cine a pus crima la cale? Cine era interesat?

Presa de la Moscova s-a grăbit, în cursul nopții, să atribuie acest grav act criminal ucrainienilor. Încă nu a fost prezentată vreo dovadă. Tot în puterea nopții am primit un mesaj de la un prieten, un cunoscut analist politic, al cărui conținut îl reproduc în cele ce urmează: ,,Nicio națiune nu e puternică, niciun popor nu are onoare, nicio civilizație nu există, atunci când se folosește de terorism. O nouă etapă a dispariției civilizației europene a avut loc prin moartea violentă a Irinei Dugina. Deja, la numai 45 de minute de la atentat, media socială din Rusia vorbește despre terorism Ucrainean. Dacă acest lucru se va confirma sau nu, autoritățile competente o vor demonstra. Moartea fetei lui Alexander Dugin va pulveriza orice formă de dialog civilizat între cele două culturi europene, cea rusă și cea ucraineană. Este o tragedia de proporții uriașe. Abisul care se deschide cu acest atac terorist este absolut. Alexander Dugin a exprimat întotdeauna acea parte de imagine imperială rusă, care răzbate de secole în marile gesturi ale Rusiei. Asasinarea fiicei lui va deschide drumul spre infernul retribuției identitare. Cu acest act fundamental de terorism, nicidecum de eliberarea unui popor, speranțele dintre un dialog între cele două culturi și civilizații au fost îngropate.”

Iată o bornă, pe cât de tranșantă pe atât de corect plasată, care poate fractura posibilul dialog dintre cele două state, care poate îndepărta momentul realizării unei înțelegeri diplomatice și politice care să pună capăt războiului. Cine avea interesul să-l asasineze pe Alexander Dugin? În Rusia sau în afara Rusiei, au murit, în ultima vreme, sau au fost otrăvite, în condiții dintre cele mai stranii, numeroase personalități. Generali din armată și din serviciul secret. Oameni de afaceri, mai ales din domeniul energetic. Bancheri. Oligarhi. Opozanți politici ai lui Vladimir Putin. Dar atentatul împotriva unui filosof și analist de marcă, ideolog al regimului de la Kremlin, este o noutate absolută. Să încercăm, oferind câteva detalii, să aflăm cine este acest Alexander Dugin, care a fost ținta atentatului de ieri noapte.

Fostul lucrător al arhivei KGB, devenit jurnalist, apoi politolog și susținător al lui Vladimir Putin, este părintele unui concept. „Eurasianismul” este și titlul unei faimoase lucrări, pe care a lansat-o și la București în 2017 și care stă la baza întemeierii unei noi mișcări. În esență, este vorba despre vocația și perspectiva de tip imperial a Rusiei și care vizează Eurasia în sens larg, deci inclusiv statele Europei de est. În 2017, când Alexander Dugin a vizitat a doua oară România pentru a-și lansa cartea la Sala Dalles, din centrul capitalei, el avea interdicție de a intra în mai multe state europene, precum și în Statele Unite, fiind considerat un apropiat al lui Vladimir Putin. În aparență, cel puțin, Putin nu ar fi avut și nu are niciun motiv de a ordona un asemenea atentat. Și totuși, dacă suntem ceva mai atenți, am putea descoperi că există o linie roșie care desparte, într-un mod destul de radical, viziunea celor doi asupra lumii și asta în ciuda faptului că Dugin este supranumit ,,creierul lui Vladimir Putin”.

Voi reproduce, în cele ce urmează, două citate din alocuțiunea de la București al lui Alexander Dugin, care, tot la București, s-a declarat un adept și un continuator al unor filosofi români, Eliade, Blaga, Culian. Iată un prim citat care vizează România: ,,Am comis multe greșeli, noi rușii, am comis multe nedreptăți în raport cu România.” Și mai interesant este ceea ce a spus Dugin referitor la Ucraina, imediat după anexarea Peninsulei Crimeea: ,,Nu e vorba de omenie, avem o atitudine arogantă și disprețuitoare față de identitatea lor. E vorba de o crimă colosală în raport cu acele popoare și cu noi înșine. Ce se va întâmpla în Ucraina e în mare măsură consecința faptelor noastre.” Această ultimă propoziție merită a fi subliniată. Și rămâne de văzut în ce măsură Alexander Dugin a dezvoltat această temă și la Moscova prin înaltele cercuri la care are acces, sau chiar în dialogurile lui, poate contondente, cu Vladimir Putin.

Fapt este că, până una alta, este destul de greu de presupus că la mijloc ar fi fost vreo mână criminală ucraineană. Presupun că, în zilele următoare, autoritățile Federației Ruse vor fi în măsură să producă dovezi concludente, de natură să explice ce anume a stat la baza acestui atentat, ce au urmărit atentatorii și dacă sunt sau nu amestecate în acest act terorist, autoritățile de la Kiev. Dar până una alta, un fapt este cert. S-a trecut la un nou nivel, mult mai grav, în mentalul celor două popoare, atât de înrudite, și în trecut, atât de apropiate.