Ateneul Național din Iași a devenit instituție culturală de importanță națională. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a făcut anunțul

de: evelina.chitoroaga
02:00, 09 sept. 2020

De săptămâna aceasta, Ateneul Național din Iași a devenit instituție culturală de importanță națională. Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că în urma multiplelor discuții avute cu managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, a descoperit care este soluția pentru ca instituțiile, cum este și Ateneul ieșean, să devină de importanță națională. Asta cu toate că și până acum Ateneul purta în titulatura sa sintagma „Național”

Prezent la Iași pe 5 septembrie 2020, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a declarat că în urma multiplelor discuții avute cu managerul Ateneului Național din Iași, Andrei Apreotesei, a descoperit care este soluția pentru ca instituțiile, cum este și Ateneul ieșean, să devină de importanță națională. Asta cu toate că și până acum Ateneul purta în titulatura sa sintagma „Național”.

Ateneul Național din Iași, la aniversarea a 100 ani de la fondare, va avea rangul de instituție culturală de importanță națională

Astfel, Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, împreună cu senatorul Iulia Scântei, au depus la Biroul Permanent al Camerei Deputaților o propunere legislativă pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2007, privind instituțiile și companiile de spectacole sau concerte, precum și desfășurarea activității de impresariat artistic. Potrivit ministrului, propunerea legislativă are în vedere „îndreptarea unui vid legislativ” existent din 2007 și presupune recunoașterea statutului amintit pentru acele instituții de spectacole sau concerte

„care au împlinit o sută de ani de la fondarea sau înființarea lor și care au un rol istoric în afirmarea identității culturale naționale sau a identităților culturale ale minorităților naționale sau au contribuit, prin artele spectacolului, la apariția și consolidarea culturii naționale după înfăptuirea «Marii Uniri» din 1918 și păstrează, cultivă, dezvoltă și prezintă într-o măsură deosebită memoria evenimentelor și a personalităților care au contribuit la făurirea unității naționale și a Statului modern român”, a declarat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Statutul de instituție publică de importanță națională ar putea fi acordat la cerere nu numai Ateneului ieșean

Statutul de instituție publică de importanță națională ar putea fi acordat la cerere nu numai Ateneului ieșean, ci și altor instituții de spectacole sau concerte, dacă îndeplinesc condițiile prevăzute în proiectul de lege, rezolvând astfel o problemă a tuturor instituțiilor din întreaga țară referitor la statutul acestora.

„În acest sens, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului proiect de lege, se va înființa Comisia Națională a Artelor Spectacolului, care, potrivit legii, va fi organismul de specialitate cu rol consultativ și de avizare în domeniu al Ministerului Culturii, iar componența, organizarea și funcționarea acesteia se vor aproba prin ordin al Ministrului Culturii”, a concluzionat Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii.

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României

Ateneul a început să scrie în istoria culturală a Iașului în vremea anilor 1920, când porțile cartierului Tătărași s-au deschis spre personalitățile de seamă ale României.

„Povestea continuă, iar zilnic, prin dedicarea noastră, ne asigurăm să transmitem vibrația artei către toate colțurile Iașului, dar și peste granițele sale. Atunci s-a așezat piatra de temelie a ceea ce urma să fie un lăcaș cultural la care intelectualitatea ieșeană se raporta. Steagul Ateneului a fost primul simbol sub care artiști, scriitori și cronicari s-au unit și au creat o mișcare culturală care avea un singur țel, un singur gând: «Unire prin cultură», se arată în istoricul oficial al Ateneului Național din Iași.