Atelierele de reparație a încălțămintei din Iași sunt pe cale de dispariție: „E o meserie pe ducă!”

de: Redacția BZI
02:00, 26 nov. 2024

Atelierele de reparație a încălțămintei din Iași abia supraviețuiesc, iar confecționerii de încălțăminte speră ca această meserie să nu se piardă cu totul. Mai mult, aceștia consideră că motivul pentru care atelierele de reparație ar risca să dispară complet ar fi bazat pe faptul că tinerii nu mai sunt atrași de această meserie

Atelierele de reparație a încălțămintei din Iași, tot mai rare

Una dintre cele mai vechi și căutate meserii, având odată o importanță semnificativă în viața cotidiană, cizmăria, putea fi considerată una dintre meseriile de bază. Cu toate acestea, specialiștii rămași în acest domeniu au ajuns să își pună întrebări privind nesiguranța zilei de mâine, deoarece există riscul ca cizmăria să dispară în totalitate.

Potrivit lui Virgil Ungureanu, cizmar în cadrul unui mic atelier de reparații încălțăminte din Iași, această meserie supraviețuiește cu greu în zilele noastre. Mai mult, acesta susține că motivul pentru care atelierele de cizmărie sunt pe cale de dispariție ar fi legat de faptul că tinerii nu mai sunt atrași de această meserie.

„În ziua de azi e foarte greu să supraviețuiești! Nu mai sunt ateliere de cizmărie pentru că nu mai sunt tineri care să vrea să activeze în domeniu și care să își dorească cu adevărat să muncească. E păcat că s-au terminat școlile profesionale care erau odată, deci și ăsta ar fi un motiv. Bine, dacă vrei cu adevărat să faci ceva în viață, atunci da, dar sunt mulți care nu vor. În plus, atelierele de reparații de încălțăminte dispar și din cauză că, calitatea e la pământ și de asta nici nu rezistă (n.r. – încălțămintea). E o meserie pe ducă!”, a declarat Virgil Ungureanu, în vârstă de 58 de ani, confecționer de încălțăminte, din Iași.

Cizmăria este un domeniu dificil

Deși preferă să nu se gândească la provocările pe care acest domeniu i le va aduce, Virgil Ungureanu se bucură că mulți dintre clienții pe care a reușit să îi facă loiali încă pășesc în atelier. Potrivit acestuia, încrederea clienților săi stă în abilitățile acestuia de a duce la bun sfârșit o lucrare și în promisiunile mereu respectate.

„Eu am clienții mei, pe care i-am făcut loiali, care vin mereu, tocmai pentru că eu sunt un om serios. Când i-am spus clientului să vină să ia încălțămintea într-o zi, păi atunci i-o prezint. Și… calitate, dacă nu faci muncă de calitate, atunci nu ai clienți”, a mai spus acesta.

De asemenea, atelierul în care lucrează are colaborări cu branduri renumite de încălțăminte din oraș, acestea apelând la profesionalismul lui Virgil Ungureanu ori de câte ori este nevoie. Cu toate acestea, nu doar brandurile par să-și pună încrederea în acesta, ci și personalități recunoscute din instituțiile mari ale orașului.

„Noi lucrăm și cu branduri mari de încălțăminte din oraș, branduri cunoscute care ne aduc încălțăminte pe care o reparăm. La mine vin doctori, și personalități din primărie, profesori universitari, decani… mai vin și studenți. Totul este pe bază de factură. Iar pe zi, ajung să repar undeva la 20-30 de perechi, depinde de cerința clientului. Calitatea materialelor a scăzut foarte mult în zilele noastre, din ’86, de când lucrez eu, până acum, am observat asta. Bine, putem lăsa asta la o parte, dar dacă nu repari cum trebuie, degeaba. De exemplu, o față la toc, dacă nu o pui bine sau cuiul, dacă se mișcă, iar lipiturile nu sunt conforme, normal că oricine poate pierde clienții așa. Mai sunt oameni care își cumpără încălțări foarte scumpe, de firmă, dar acelea nu pot fi purtate oriunde, pentru că și la acelea calitatea lasă de dorit. Normal, oamenii vin și își pun protecție de îndată ce își cumpără încălțămintea”, a mai povestit acesta.

Prețurile reparațiilor variază

Cizmăria presupune atenție sporită și dragoste pentru acest domeniu, deși specialiștii spun că este o meserie „murdară”, având în vedere faptul că specialiștii lucrează cu multiple perechi de încălțăminte care, de cele mai multe ori, vin în diferite stadii.

Virgil Ungureanu susține că orice pantof trece printr-un proces de reparare, fie că este dificil sau nu, prin care acesta trebuie să ajungă la rezultatul final și care, de asemenea, trebuie să satisfacă clientul.

„Procesul este mare și fiecare pantof trece prin așa ceva. Este o meserie destul de murdară, dacă pot spune așa, dar chiar dacă este dificil sau nu, eu trebuie să ajung la un rezultat. De exemplu, în funcție de pantof, întâi trebuie scămoșat ca să se prindă vârful pe care îl repar. După scămoșare, se curăță de praf, se lipește, apoi îl dau la polizor și îl subțiez ca să ajung la grosimea tălpii. Eu nu lucrez doar pe încălțăminte de piele autentică, ci și pe înlocuitor care se întâlnește foarte des pe piață, care, din păcate, și acesta s-a scumpit. Cu toate acestea, prețul, la mine, variază în funcție de reparații. De exemplu, pentru niște fețe la vârfuri, prețul ajunge undeva la 30 de lei – 40 de lei, la bărbați e 50 de lei, pentru fețe la tocuri, prețurile ajung la 20 de lei – 25 de lei, dar depinde de mărimea și tipul pantofului”, a mai povestit Virgil Ungureanu.

Atelierele de reparații a încălțămintei din Iași sunt pe cale de dispariție, iar specialiștii se tem că zilele acestei meserii sunt numărate.