Atelier de pictură pentru copii, intitulat Nicolae Tonitza, la Iași

de: Redacția BZI
02:00, 02 iun. 2022

La Palatul Culturii din Iași va fi organizat un atelier de pictură pentru copii, intitulat Nicolae Tonitza. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, cu sprijinul Muzeului de Artă Iași și în colaborare cu Institutul Limbii Române, organizează în data de 3 iunie 2022 un atelier on-line, dedicat Zilei Internaționale a Copilului, intitulat „Nicolae Tonitza – pictorul copiilor”

Atelier de pictură pentru copii, intitulat „Nicolae Tonitza – pictorul copiilor”, la Palatul Culturii din Iași. Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM), cu sprijinul Muzeului de Artă Iași și în colaborare cu Institutul Limbii Române (ILR), sub semnătura DICE, organizează în data de 3 iunie 2022 un atelier on-line, dedicat Zilei Internaționale a Copilului, intitulat „Nicolae Tonitza – pictorul copiilor”. În prima parte a activității, participanții – elevi înscriși la Cursul de Limbă, Cultură și Civilizație Românească derulat de ILR în Europa – sunt puși în legătură directă cu creaţia artistică a pictorului Nicolae Tonitza, prezent pe simezele Muzeului de Artă în expozițiile „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” și „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași”.

Atelier de pictură pentru copii, intitulat „Nicolae Tonitza”, la Iași

Vor putea fi admirate, virtual, lucrări din colecția muzeului, precum: „Cina copiilor”, „Portret de fată”, „Cap de fetiță”, „Chipuri tătărăști” etc. După prezentarea operelor artistului, realizată de către muzeograf, urmează ca, sub atenta îndrumarea a acestuia, participanții să realizeze câte o lucrare proprie, inspirați fiind de cele ale marelui artist. Durata atelierului va fi de aproximativ 90 de minute.

Nicolae Tonitza s-a născut la 13 aprilie 1886 la Bârlad, primul dintre cinci copii ai Anastasiei și ai lui Neculai Toniță. Frecventează școala primară de băieți nr. 2 și urmează Gimnaziul real „Manolache K. Epureanu” din Bârlad. În 1902, părăsește Bârladul pentru a se înscrie la Școala națională de Belle-Arte din Iași, avându-i ca profesori pe Gheorghe Popovici și Emanoil Bardasare (dar nu va putea să își ia diploma de absolvire deoarece participă în ultimul an la o grevă a studenților), iar printre colegi pe Ștefan Dimitrescu și Leon Viorescu cu care va lega o lungă prietenie.

Din cauze economice renunță la pictură câțiva ani și lucrează ca redactor la ziarul „Iașul”

În 1903, cunoaște Italia, în cadrul unei excursii a studenților de la Arheologie din București, condusă de profesorul Grigore Tocilescu. Vacanța următoare rămâne în țară, unde, împreună cu alți colegi, zugrăvește biserica din satul Grozești. În 1908 pleacă în Germania, la München, unde este admis la Königlich Bayerischen Akademie der Bildenden Künste (Academia Regală Bavareză de Arte Frumoase. La Paris, frecventează atelierul lui Pierre Laprade și face studii după pictori celebri. Influența preocupărilor din epocă nu întârzie să-și pună amprenta în opera tânărului artist, pe care calitățile de colorist și prospețimea senzațiilor îl fac să găsească repede drumul spre originalitate. Din cauze economice renunță la pictură câțiva ani și lucrează ca redactor la ziarul „Iașul”. În 1916 expune la București 94 de picturi și desene, împreună cu Ștefan Dimitrescu.

Mobilizat și trimis pe front, cade prizonier în luptele de la Turtucaia, de unde va fi trimis în lagărul de prizonieri din KirjaliBulgaria. A fost decorat cu Ordinul „Mihai Viteazul”, clasa III, pentru modul cum și-a condus compania din Regimentul 1 Grăniceri în Bătălia de la Turtucaia.