Ață dentară. De ce să o folosești și ce alți pași să urmezi pentru o bună igienă orală

de: BZI.ro
10:44, 02 dec. 2024

Să utilizezi regulat ață dentară este un pas crucial în igiena orală. Dacă sari peste acesta, placa bacteriană se poate acumula între dinți și de-a lungul liniei gingivale. În timp, acest lucru poate crește riscul de carii și boli ale gingiilor.

Curățarea spațiilor interdentare joacă un rol esențial în îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor din zonele pe care o periuță de dinți nu le poate atinge.

Ață dentară, utilizare și beneficii

Pe lângă faptul că ajută la menținerea aspectului și senzației plăcute a dinților și gingiilor, folosirea aței dentare are și multe alte beneficii. Placa bacteriană este lipicioasă, incoloră și se acumulează în jurul și între dinți, precum și de-a lungul liniei gingivale. Deși este greu de văzut, nu este ceva ce vrei să rămână în gura ta prea mult timp, deoarece se formează atunci când bacteriile se amestecă cu alimente și băuturi bogate în amidon sau zahăr. Acestea pot elibera acizi care atacă smalțul dinților tăi, iar dacă nu sunt îndepărtați, pot duce la carii. Mai mult, o acumulare de placă poate deveni dură și se poate transforma în tartru, iar când acest lucru se întâmplă, crește riscul de a dezvolta boala gingiilor.

Cariile pot duce la formarea unei cavități care provoacă o mică deschidere sau gaură în suprafața dură a dinților, cunoscută sub numele de smalț. Deși acest proces durează, cu cât ai mai multă placă pe smalțul dinților tăi, cu atât riscul de a dezvolta o carie este mai mare. Ața dentară folosită cel puțin o dată pe zi poate ajuta la eliminarea particulelor de alimente ascunse și a acumulării de placă, reducând riscul de carii dentare. Pe de altă parte, afecțiunile dinților pot fi conectate cu infecția în urechea internă.

Gingivita este stadiul incipient al bolii gingivale, iar unul dintre primele semne este inflamația. Gingiile tale pot sângera, de asemenea, atunci când te speli pe dinți sau folosești ața dentară. Dacă gingivita nu este tratată, poate duce la o infecție mai gravă, cunoscută sub numele de parodontită, iar acest lucru poate cauza retragerea sau îndepărtarea gingiilor. Periajul dentar de două ori pe zi și utilizarea aței dentare o dată pe zi pot ajuta la reducerea riscului de boală gingivală.

Respirația urât mirositoare este o problemă comună, iar ața dentară este unul dintre instrumentele pe care le poți folosi pentru a ține halitoza la distanță. Când mâncarea rămâne prinsă între dinți, începe să putrezească încet și poate cauza respirație urât mirositoare. Același lucru se întâmplă și când placa bacteriană se acumulează și începe să erodeze smalțul dentar.

De ce să folosești apa de gură

Majoritatea pacienților folosesc apă de gură pentru a-și împrospăta respirația. Gargara timp de 30 de secunde îți va lăsa cavitatea cu un gust proaspăt și mentolat. Periajul și ața dentară vor îndepărta resturile de mâncare lipite, dar pot rămâne totuși în gură. Astfel, clătirea cu apă de gură va elimina toate particule rămase.

Cele mai multe produse disponibile fără prescripție medicală conțin fluor. Acest mineral omoară bacteriile care cauzează carii și ajută la întărirea smalțului. Totuși, absorbția sa este mai mare după îndeplinirea primilor pași, pentru a îndepărta placa moale de pe suprafețele dinților. Produsele prescrise care conțin o cantitate mai mare de fluor nu doar că oferă protecție împotriva cariilor și abceselor, dar reduc și sensibilitatea. Nivelurile mai ridicate pot bloca zonele sensibile ale dinților, reducând sensibilitatea generală.

Ingredientele din apa de gură elimina bacteriile care cauzează bolile gingivale. Clătirea de două ori pe zi menține nivelul bacteriilor scăzut, ceea ce poate inversa gingivita ușoară și poate împiedica agravarea parodontitei. Unele produse conțin ingrediente utile pentru albirea dentară, cum ar fi peroxidul de hidrogen, care a demonstrat că poate fi folosit în mod eficient. Deși există beneficii ale apei de gură, aceasta nu înlocuiește periajul și ața dentară, ci oferă un nivel suplimentar de protecție pentru sănătatea orală generală.