Astronautul Matthias Maurer s-a întors recent din spațiu și povestește cum se vede războiul din Ucraina din afara planetei

de: BZI.ro
19:16, 24 mai 2022

Un astronaut german, pe numele lui Matthias Maurer, care s-a întors pe Pământ pe 6 mai, după aproape șase luni petrecute pe Stația Spațială Internațională, a povestit cum se vede din afara planetei războiul din Ucraina.

Pe 6 mai, un astronaut german s-a întors pe Pământ și a povestit cum se vede războiul care are loc în Ucraina din spațiu.

„La început era complet întuneric în țară noaptea, pentru că tot iluminatul din orașe era redus. De fapt, doar Kievul putea fi recunoscut, iar toată zona din jurul capitalei era complet întunecată”, a spus Maurer, citat de Bild.

Orașe precum Mariupol erau „stâlpi uriași de fum”

Matthias Maurer spune că într-una din nopțile petrecute în spațiu a văzut ceva care semăna ca un fulger localizat deasupra Ucrainei și atunci a realizat că e o rachetă.

Pe timpul zilei peste orașe precum Mariupol, erau „stâlpi uriași de fum, stâlpi negri, adânci de fum”. Astronautul Matthias Maurer a spus că din spațiu se vede „cu ochiul liber” că există un conflict militar în Ucraina.

„Ei bine, era foarte, foarte vizibil cu ochiul liber din spațiu. Și în acele momente, m-am simțit într-adevăr mult mai aproape de această țară decât probabil m-aș fi simțit din Germania”, a declarat Maurer.

Toți astronauții care sunt pe Stația Spațială Internațională, chiar și cei ruși au fost de acord că în Ucraina se întâmplă lucruri groaznice.

„Și conflictele sau războaiele, văzute de sus, par de o sută de ori mai iraționale decât văzute chiar de la sol”, a spus el.

Germania va reporni termocentralele pe cărbune

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, urmează să prezinte marţi, 24 mai, un decret de urgenţă care va permite Guvernului să repornească termocentralele pe cărbune şi petrol care au fost închise, în situaţia în care vor exista probleme în aprovizionarea cu gaze naturale, conform unui proiect legislativ consultat de Bloomberg.

Potrivit surselor, gazele naturale, care anul trecut au fost responsabile pentru 15% din producţia de electricitate a Germaniei, trebuie să fie direcţionate cu prioritate spre industrie şi încălzirea locuinţelor, în situaţia în care vor apărea probleme de aprovizionare, astfel încât va fi nevoie să se recurgă la capacităţile nefolosite alte termocentralelor pe cărbune, scrie agerpres.ro.