AstraZeneca: mai eficient decat Pfizer, intr-o singura doza, la varstnici?
Vaccinul AstraZeneca s-a dovedit a fi mai eficient la persoanele cu vârsta de peste 80 de ani decât Pfizer, potrivit unui nou studiu, chiar și după prima doză.
Vaccinul AstraZeneca naște frici în rândul unei mari părți a populației după confirmarea legăturii cu unele cazuri „foarte rare” de tromboză. Cu toate acestea, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu a pus sub semnul întrebării serul, dând asigurari că „beneficiile sale sunt mult mai mari decât riscurile pe care le prezintă”. Și un nou studiu, realizat de Universitatea din Birmingham, pare să confirme că acest produs poate fi o armă utilă în lupta împotriva COVID-19.
AstraZeneca este mai eficient la vârstnici?
Ca parte a muncii lor, cercetătorii au comparat eficacitatea vaccinurilor Pfizer și AstraZeneca la persoanele cu vârsta de peste 80 de ani după injectarea primei doze. Cei 165 de participanți, dintre care cel mai în vârstă avea 99 de ani, au primit unul dintre cele două produse. Testele de sânge au fost făcute 5 până la 6 săptămâni mai târziu pentru a evalua apărarea lor imunitară.
Prima concluzie liniștitoare: cele două vaccinuri au dus la producerea de anticorpi. La mai mult de o lună după prima doză, 93% dintre pacienții injectati cu Pfizer aveau încă anticorpi. Rata a fost de 87% cu AstraZeneca.
Studiul preliminar constată un alt beneficiu – deloc neglijabil – la seniorii care au primit produsul britanic. Provoacă de 3 ori răspunsul celulei T comparativ cu cealaltă referință. De fapt, 31% din cei 80 de ani care au primit o doză de AstraZeneca au dezvoltat aceste limfocite care distrug celulele infectate de un virus și, astfel, joacă un rol esențial în răspunsul imun. Doar 12% dintre oameni au dezvoltat un răspuns al celulelor T cu Pfizer.
Răspuns imun la vârstnici: sunt necesare cercetări suplimentare
Oamenii de știință au recunoscut că rolul acestui răspuns al celulelor T în protecția pe termen lung împotriva Covid nu este încă clar. Cu toate acestea, ei cred că îndeplinesc o funcție diferită de anticorpi și ar putea ajuta la combaterea infecțiilor severe sau a mutatiilor.
Dr. Helen Parry, lector superior la Universitatea din Birmingham și autor principal al viitorului studiu din The Lancet, a declarat pentru BBC că înțelegerea răspunsurilor imune de bază generate de vaccinuri este crucială – în special la vârstnici. Acum trebuie sa facem cercetari suplimentare pentru a intelege ce inseamna aceasta diferenta in raspunsurile celulelor T, si cum am putea lucra pentru a optimiza viitoarele strategii de vaccinare, a spus ea.
Pentru colegul său, prof. Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea din Birmingham, aceste rezultate sunt vești bune. „Din câte știm, acest studiu este primul de acest gen care compară răspunsurile anticorpilor și celulelor T după o singură doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca în orice grupa de vârstă. Rezultatele sunt liniștitoare deoarece multe țări, inclusiv Marea Britanie, au ales să întârzie administrarea celei de-a doua doze”.