Astăzi, vor fi publicate rezultatele inițiale de la examenul de Definitivat 2024. La nivelul județului Iași, au participat la proba scrisă peste 400 de candidați
Astăzi, 30 iulie 2024, vor fi publicate rezultatele inițiale de la examenul de Definitivat 2024. La nivelul județului Iași, au participat la proba scrisă 458 de candidați.
Astăzi, vor fi publicate rezultatele inițiale de la examenul de Definitivat 2024
Concursul de definitivat reprezintă un examen de intrare și avansare în cariera didactică. Testarea poate fi susținută de cadrele didactice care au cel puțin un an de vechime în învățământ și este obligatorie pentru obținerea gradelor didactice.
În data de 24 iulie 2024, a avut loc proba scrisă din cadrul examenului național de definitivare în învățământ, sesiunea 2024. Dintre cei 479 de candidați din județul Iași, cu drept de participare la proba scrisă, au fost prezenți 458 de candidați, 21 fiind absenți. Un candidat a fost eliminat pentru suspiciune de fraudă.
Conform metodologiei de concurs, care permite acest lucru, dintre candidații prezenți, nouă au decis să se retragă din motive personale.
Primele rezultate vor fi afișate în data de 30 iulie 2024, în centrele de examen și pe site-ul definitivat.edu.ro. Contestațiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, în zilele de 30 și 31 iulie 2024. Rezultatele finale se afișează la centrele de examen și pe site-ul anterior menționat, în data de 6 august 2024.
Iată când pot fi depuse contestațiile
Candidații nemulțumiți de nota obținută la examenul de Definitivat 2024 pot depune/transmite contestații la centrul de examen sau online, în zilele de 30 iulie (până la ora 20:00) și 31 iulie (până la ora 12:00).
Contestațiile la Definitivat 2024 trebuie să cuprindă numele, inițiala/inițialele tatălui și prenumele, numărul fișei de înscriere la examen, codul numeric personal, denumirea centrului de examen și județul unde a susținut examenul, nota contestată, adresa de e-mail și numărul de telefon.
În cazul în care candidatul nu se prezintă personal pentru depunerea contestației, poate să trimită un împuternicit, acesta din urma prezentând procura notariala în care se adaugă și copia buletinului de identitate/cărții de identitate proprii.
Media minimă de promovare a examenului este 8. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc dreptul de practică în învățământul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, și obiectivul acestui examen național. Prin accederea la definitivarea în învățământ, cadrul didactic depășește stadiul de debutant și poate intra pe o rută ascendentă de profesionalizare. Candidații pot susține examenul național pentru definitivare în învățământ, fără taxă, de cel mult trei ori. Drepturile salariale se acordă cadrelor didactice care au promovat examenul, începând cu data de 1 septembrie a anului școlar următor celui în care s-a desfășurat examenul.