Astăzi s-a completat lista directorilor de școli din judeţul Iaşi
Astăzi, 17 ianuarie 2022, în majoritatea unităților de învăţământ din judeţul Iaşi unde nu s-a derulat concursul pentru ocuparea posturilor de directori s-a mers pe continuitate. Altfel spus, actuala conducere a rămas în funcţie.
Unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi unde a rămas actuala conducere: Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Vasile cel Mare”, Liceul Tehnologic Agricol „Mihail Koglaniceanu” din Miroslava, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida” din Iaşi şi Liceul Tehnologic de Mecatronică şi Automatizări. De precizat este faptul că Ministerul Educaţiei a anunţat că în perioada următoare, cel mai probabil în primăvară, vor fi organizate din nou o serie de concursuri astfel încât în aceste şcoli posturile să fie ocupate prin concurs şi nu prin detaşare.
„La nivelul județului Iași, din cele 216 posturi de directori au fost ocupate prin concurs 161, iar din cele 111 posturi de director adjunct au fost ocupate prin concurs 67. Conform Metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, pentru „funcţiile de director sau de director adjunct rămase vacante sau în cazul vacantării unor funcţii de director sau de director adjunct din unităţi de învăţământ de stat, conducerea interimară este asigurată, până la organizarea concursului, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar, de un cadru didactic titular, numit prin detaşare în interesul învăţământului sau prin delegarea atribuţiilor specifice funcţiei, în conformitate cu legislaţia în vigoare, prin decizia inspectorului şcolar general”, potrivit reprezentanților IȘJ Iași.
La finalul lunii decembrie, conform calendarului, Inspectoratul Școlar județean Iași a emis deciziile de numire cu aplicare de la 17 ianuarie 2022.
Cum a avut loc evaluarea probei scrise la concursul pentru posturile de director și director adjunct
De precizat că, pentru rezolvarea testului standardizat – scris a predat testul și foaia de concurs responsabilului de sală, a semnat borderoul de predare-primire a testelor și a rămas în sală pentru a participa la etapa de evaluare. Comisiile au evaluat obligatoriu testul standardizat în prezența candidatului și a doi martori aleși dintre candidații din sală și a consemnat punctajul în borderoul de notare existent pe foaia de concurs fără a face însemnări sau notări pe acesta, respectiv pe lucrare.
În procesul de evaluare s-a acordat sau punctaj maxim pe item, sau zero puncte, fiind interzis a se acorda punctaje intermediare. S-au acordat zero puncte pentru un item în următoarele situații: răspunsul furnizat de candidat nu este identic cu răspunsul corect; candidatul nu a marcat niciun răspuns corect; candidatul a marcat mai mult de un răspuns ca fiind corect. Se însumează toate punctajele acordate de un evaluator fiecărui tem și rezultă punctajul total al testului. Punctajul total al textului s-a împărțit la 10 și a rezultat nota pe test.
Care au fost principalele condiții de participare la concursul de directori
Pentru a participa la concursul pentru ocuparea funcției de director sau de director adjunct, cadrele didactice trebuiau să îndeplinească, cumulativ, condiții precum: a) – sunt absolvenți ai învățământului superior cu diplomă de licență sau atestat de echivalare, b) sunt titulari în învățământul preuniversitar, având încheiat contract de muncă pe perioadă nedeterminată, au o vechime în învățământul preuniversitar de minimum 5 ani, d) – au calificativul „Foarte bine” acordat în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră în funcții didactice sau în funcții de conducere din unități, nu au fost sancționate disciplinar în ultimii 2 ani școlari încheiați lucrați efectiv la catedră.
De asemenea, nu au fost lipsite de dreptul de a ocupa o funcție de conducere în învățământ prin hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală și nici nu au fost sancționate disciplinar, h) – nu au avut statutul de „lucrător al Securității” sau „colaborator al Securității”.