Astăzi este cinstit Sfântul Spiridon, ocrotitorul bolnavilor! Ce nu au voie creștinii să facă în această zi de sărbătoare – FOTO
Sfântul Spiridon, ocrotitorul bolnavilor, este cinstit de creștinii ortodocși pe 12 decembrie 2023. Sfântul Ierarh Spiridon este cunoscut pentru că an de an, pentru câteva zile, părăsește racla pentru a veni în ajutorul oamenilor care îl cheamă prin rugăciunile lor
Sfântul Spiridon este unul dintre marii făcători de minuni din panteonul sfinților, de aceea multe biserici și spitale din România îi poartă numele. Există credința că, în ziua Sfântului Spiridon, săracii se îmbogățesc, iar bolnavii se vindecă. În trecut, în ziua de Sfântul Spiridon, femeile însărcinate obișnuiau să se roage pentru a naște copii sănătoși și lipsiți de malformații.
Cine a fost Sfântul Ierarh Spiridon și de ce este considerat ocrotitorul bolnavilor
Sfântul Ierarh Spiridon s-a născut în jurul anului 270, în localitatea Askia, din Insula Cipru. A fost căsătorit și a avut o fiică, Irina. În acest timp s-a ocupat cu păstoritul oilor. Sfântul a rămas văduv încă de tânăr și s-a ocupat singur de creșterea fetei sale. La scurt timp, și fiica sa a trecut la cele veșnice, iar Sfântul Spiridon a îmbrățișat viața ascetică, dedicându-și existența și averea pentru ajutarea bolnavilor și a săracilor. Deoarece a dus o viață foarte curată, Sfântul Spiridon a fost ales episcop al cetății Trimitunda, din apropiere de Pafos.
În calitate de episcop, Sfântul Spiridon a participat și la sinodul I ecumenic de la Niceea, din anul 325. În timpul acestuia, convocat de împăratul Constantin cel Mare pentru a pune capăt ereziei lui Arie, Sfântul Spiridon s-a arătat un vehement apărător al dreptei credințe. Pentru a-i demonstra lui Arie că este eretic, Sfântul Ierarh Spiridon a luat în mâini o cărămidă și a început să se roage. Strânsă în mâini, cărămida a început să se descompună, focul s-a înălțat spre cer, pământul i-a rămas sfântului în palme, iar apa a curs pe podea. Așa a demonstrat cum trei lucruri pot exista simultan într-unul, precum într-o cărămidă există, în același timp, și foc, și pământ, și apă.
În anul 295, în vremea persecuțiilor din vremea împăratului Maximilian, Sfântul Spiridon a fost arestat și exilat pentru o vreme. A trecut la cele veșnice în anul 348, la vârsta de 78 de ani, și a fost înmormântat în Biserica Sfinții Apostoli din cetatea Trimitunda. Moaștele Sfântului Spiridon sunt păstrate în catedrala din Insula Corfu.
Ce nu au voie creștinii ortodocși să facă în această zi de mare sărbătoare
Sfântul Spiridon este considerat ocrotitorul bolnavilor. De aceea, pe 12 decembrie, în bisericile ortodoxe și greco-catolice din întreaga țară, preoții fac slujbe și sfințesc agheasmă care este folosită pentru vindecarea neputințelor trupești. Se crede că sfântul face minuni pentru creștinii care îl cinstesc, dar, totodată, îi pedepsește pe cei care îl nesocotesc. Sfântul Spiridon este văzut drept patronul spiritual al cizmarilor, cojocarilor, precum și al oierilor, ocupându-se cu păstoritul o bună bucată din viața sa.
În ziua de 12 decembrie, când este sărbătorit Sfântul Spiridon, creștinii ortodocși nu au voie să spele, să coasă sau să calce și nici să se ocupe de alte treburi din gospodărie. În popor se spune că cei care respectă ziua Sfântului Spiridon se vor bucura de sănătate și prosperitate. Sfântul Spiridon nu este doar ocrotitorul bolnavilor, ci și ocrotitorul animalelor.