Asta e justiţia din România! Magistraţii au decis că vânzarea unui bebeluș nu constituie infracţiune! Curtea de Apel Cluj l-a condamnat cu suspendare pe un bărbat care a cumpărat un copil
Noaptea minţii în Cluj la Curtea de Apel unde justiţia din România şi-a spus cuvântul. Altfel spus, vânzarea unui copil nu constituţie, în viziunea judecătorilor, o infracţiune. Un bărbat a fost condamnat cu suspendare după ce a cumpărat un bebeluș.
Piaţa de profil este una prolifică în România iar decizia magistraţilor poate crea un precedent pentru miile de bebeluşi care sunt tranzictionati ca pe simple obiecte.
Un bărbat care a cumpărat un bebeluș a fost iertat de judecătorii de la Cluj
Povestea începe incă din 2019 când un bărbat în vârstă de 54 de ani domiciliat în localitatea Huedin a cumpărat un bebeluș. Suma pentru care a fost tranzacţionat bebeluşul este de 2.100 de lei iar cea care a primit banii este tânăra mamă care pur şi simplu l-a tranzacţionat pe copil. Procurorii au demarat o anchetă dar decizia instanţei a fost una care lasă de dorit.
Judecătorii de la Cluj au dat o pedeapsă bărbatului de închisoare cu suspendare dar nu pentru trafic de minori ci pentru două lucruri extrem de banale. Acesta a fost condamant pentru două infracţiuni de fals în declaraţii. Acestea au parvenit în momentul în care individul s-a declarat, cu acordul mamei, tatăl copilului în acte.
Acesta nu este însă un caz singular în România. Potrivit jurnaliștilor de la Libertatea, o altă mămică și-a vândut copilul pentru un telefon mobil și 200 de lei. Femeia, în vârstă de doar 20 de ani, a motivat în fața instanței că avea doar 7 clase și încă un copil pe care îl creștea în sărăcie, motiv pentru care nu ar mai fi putut să aibă grijă și de cel de-al doilea copil. De asemenea, bunicul micuțului a fost cel care a alertat autoritățile, iar asta din cauza faptului că bărbatul s-a temut că, odată vândut, ar putea fi maltratat de familia care l-a adoptat.
România este fruntaşă la capitolul trafic de persoane
Din păcate, când vine vorba despre trafic de minori, România ocupă un loc fruntras în Europa. Cele mai multe femeie traficate sunt din România iar acest lucru pare să nu îi deranjeze pe cei care ar trebui să se ocupe de prinderea făptaşilor.
De altfel, la polul opus nepăsării autorităţilor din MAI stau zecile de clanuri de interlopi care fac legea în România. Nu de puţine ori, poliţiştii au fost nevoiţi să asiste pasivi la luptele stradale sau la ilegalităţile făcute de cei care, de cele mai multe ori, sunt responsabili de sute de minore traficate.De exemplu, clanuri precum cel al lui Pian au încălcat grav legea atunci când au organizat o înmormântare în pandemie.
Pe de altă parte, la nivel de județul Iași decizia unor judecători a stârnit mai multe controverse în spațiul public. Altfel, dosarul lui Raj Costache, un individ pedepsit la prima instanță pentru trafic de minori, va fi reluat.
„Instanța admite apelul declarat de inculpatul Raj Costache împotriva sentintei penale din 17 noiembrie 2020, pronunțată de Tribunalul Iași. Desființează integral sentința penală apelată. Dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Iași. Rejudecarea va fi reluată din etapa cercetării judecătorești, fiind menținute toate actele procedurale efectuate până la termenul din 17 decembrie 2019, inclusiv. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.