Covid-19: Aspirina, un tratament eficient împotriva trombozei venoase?
Aspirina, un medicament antiinflamator disponibil fără prescripție medicală, ar putea fi de ajutor în tratarea cazurilor de Covid-19. Acest medicament, utilizat în mod obișnuit pentru ameliorarea durerilor, precum cele de cap sau pentru scăderea febrei, poate preveni riscul de complicații ale bolii, în special riscul de tromboză venoasă.
În această perioadă a celui de-al doilea val al epidemiei, numărul cazurilor pozitive și al persoanelor spitalizate crește in toata Europa. Dar noile studii, în special lucrările cercetătorilor americani, dezvăluie că un medicament pe care îl avem adesea în sertarul nostru de medicamente, ar putea reduce riscul de complicații și de forme severe de Covid-19.
Oamenii de știință britanici sunt foarte interesați de efectul aspirinei în prevenirea trombozei venoase, asociată cu Covid-19.
Aspirina previne riscul de complicații ale Covid-19 si poate fi un tratament eficient împotriva trombozei venoase
Cercetătorii de la Universitatea din Maryland (Statele Unite) au afirmat că utilizarea aspirinei a fost asociată cu „o scădere a ventilației artificiale, a internării in terapie intensivă și a mortalității spitalicești la pacienții cu Covid-19”.
Pentru a ajunge la această concluzie, ale cărei rezultate au fost publicate în revista medicală Anesthesia & Analgesia, autorii au analizat datele medicale a 412 pacienți care au dat rezultate pozitive pentru noul tip de coronavirus.
76,3% dintre pacienți nu au primit aspirină, iar restul de 23,7% au primit aspirină în 24 de ore de la internare în spital sau în termen de 7 zile de la internare în spital.
Dr. Jonathan Chow și echipa sa au putut observa că administrarea acestui medicament antiinflamator nesteroidian (care nu conține cortizon), a ajutat la reducerea semnificativă a utilizarii ventilației artificiale. De asemenea, se crede că aspirina are un impact pozitiv asupra ratei de deces în spital.
Pe de altă parte, desi autorii acestei lucrări specifică „că în ceea ce privește hemoragiile majore sau trombozele, nu există nicio diferență între utilizatorii de aspirina și cei care nu au folosit-o”, cercetatorii britanici vor sa lanseze studii clinice pentru a studia eficacitatea diferitelor tratamente în tratamentul bolii, inclusiv administrarea de aspirină.
Covid-19: Cercetătorii britanici lansează studii clinice pentru a identifica tratamente eficiente
Printre tratamentele care fac obiectul unor cercetări ample în acest studiu amplu, se numără, printre altele, Azitromicina (un antibiotic utilizat în mod obișnuit), Tocilizumab (un antiinflamator administrat prin injecție) și aspirina, așa cum se menționează pe site-ul web al Universității din Oxford (Regatul Unit), potrivit Femme Actuelle.
Acest ultim tratament, utilizat pentru subțierea sângelui, ar putea avea un impact în prevenirea dezvoltării trombozei venoase, o patologie care desemnează formarea cheagurilor în vene și care a fost asociată cu forme severe de Covid-19.
Utilizarea aspirinei în îngrijirea pacienților afectați de Covid-19 ar putea fi, prin urmare, de interes, dar aceste studii suplimentare sunt necesare pentru a afla mai multe despre legătura dintre consumul de aspirina și reducerea leziunilor pulmonare și riscului de tromboză venoasă.