Aspirină sau paracetamol pentru răceală? Iată care dintre aceste medicamente este mai eficient

de: BZI.ro
09:23, 24 mai 2022

Multe persoane se întreabă ce este mai bine să ia, aspirină sau paracetamol pentru răceală? Ei bine, răspunsul îl veți afla în rândurile care urmează.

Aspirina și paracetamolul sunt medicamente folosite în caz de răceală sau gripă, atunci când sunt însoțite de febră, dureri de cap sau dureri în gât. Dacă sunt luate împreună, acestea pot crea un efect hipotermic și antiinflamator pronunțat. Tocmai de aceea, medicii recomandă administrarea doar a unui singur tip de medicament, deoarece acestea diferă în ceea ce privește compoziția chimică, proprietățile farmacologice și gradul de eficacitate în diferite patologii.

Aspirina și paracetamolul sunt medicamente folosite în caz de răceală sau gripă, atunci când sunt însoțite de febră, dureri de cap sau dureri în gât.

Aspirină sau paracetamol pentru răceală?

Chiar dacă au un efect terapeutic asemănător, aspirina și paracetamolul nu sunt același lucru. Iată care sunt caracteristicile celor două medicamente.

Aspirină

Aspirina face parte din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și agenți antiplachetari. Substanța activă a aspirinei este acidul acetilsalicilic, însă mai conține și amidon de porumb și celuloză microcristalină, pentru o absorbție mai rapidă în intestinul subțire.

Acest medicament este recomandat pentru ameliorarea durerii și pentru înlăturarea febrei, în caz de răceală sau gripă. Nu este indicat persoanelor care suferă de ulcer peptic al tractului gastro-intestinal, astm bronșic provocat de aportul de salicilați, diateză sau are intoleranță individuală la substanțele active și auxiliare. Nici femeile însărcinate nu ar trebui să ia acest medicament.

Aspirina face parte din grupul de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) și agenți antiplachetari.

Paracetamol

Paracetamolul este utilizat ca tratament în afecțiunile virale și infecțioase, caracterizate prin febră și frisoane. Acest medicament nu trebuie utilizat în caz de alcoolism cronic, trimestrul I de sarcină, hipersensibilitate a țesuturilor la componentele structurale sau disfuncții hepatice și renale severe.

Medicamentul conține paracetamol, iar pentru a crește biodisponibilitatea, perioada de acțiune și rata de absorbție, în compoziția chimică a tabletelor se mai regăsesc stearatul de magneziu, povidona și croscarmeloza de sodiu.

În ceea ce privește efectul terapeutic al paracetamolului, acesta apare în decurs de 15-60 de minute, timp în care substanța acționează asupra creierului și inhibă sinteza prostaglandinelor din hipotalamus.

Atât aspirina, cât și paracetamolul pot fi utilizate fără prescripție medicală, pentru auto-tratament în ameliorarea durerii, febrei și inflamației. Datorită efectului terapeutic similar, ambele medicamente au aceleași indicații de folosire, și anume: răceli, boli virale, febră, dureri de cap, dureri de dinți, arsuri, traume, febră apărută pe fondul bolilor de natură infecțioasă și inflamatorie.

Paracetamolul este utilizat ca tratament în afecțiunile virale și infecțioase, caracterizate prin febră și frisoane.

Care este diferența dintre aspirină și paracetamol?

În ciuda efectului terapeutic asemănător, cele două medicamente diferă în structura chimică a compușilor nu numai auxiliari, ci și activi. Aspirina are la bază acidul acetilsalicilic, iar paracemolul depinde de substanța activă cu același nume. În timp ce acidul salicilic are proprietăți farmacologice în focarul inflamației, paracetamolul prezintă efecte antipiretice și analgezice, mulțumită efectului său asupra sistemului nervos central.

Aspirina este mai eficientă decât paracetamolul ca antiinflamator și calmant al durerii, efectul acestui medicament durând mai mult timp. Pe de altă parte, paracetamolul nu are un efect negativ asupra mucoasei gastrice și nu provoacă sângerări.

Aspirina scade temperatura, dar subțiază și sângele, motiv pentru care este folosită în cardiologie și flebologie. Paracetamolul aparține grupului de anilide și nu afectează sistemul circulator.