Asociațiile de locatari din Iași, obligate să se transforme în Asociații de proprietari pentru a intra în legalitate

de: Vlad Alexa
02:00, 24 aug. 2020

Toate Asociațiile de locatari de la nivelul municipiului Iași sunt obligate să se transforme în Asociații de proprietari pentru a obține personalitate juridică și a intra astfel în legalitate deplină. În cadrul adunărilor generale se vor alege noi administratori, președinți și cenzori

Asociațiile de locatari din Iași sunt obligate să se transforme în Asociații de proprietari pentru a intra în legalitate și pentru a obține personalitate juridică. Din cele aproape 1.500 de asociații de la nivelul scărilor de bloc din municipiul Iași, aproape 500 sunt Asociații de locatari. Deși acest aspect a fost impus încă din urmă cu doi ani, puțini reprezentanți ai asociațiilor au făcut demersurile pentru a obține personalitatea juridică.

„Toate Asociațiile de proprietari trebuie să urmărească ca statutul să fie în concordanță cu ultimele prevederi legislative. Astfel, ori de câte ori apar modificări sau completări legislative care prevăd aspecte ce duc la modificări ale statutului, acestea trebuie să depună la Judecătorie forma actualizată a statutului. Mai mult, toate Asociațiile de locatari au termen 1 an de zile pentru a se transforma în Asociații de proprietari”, se arată în noutățile privind Organizarea și Funcționarea Asociațiilor de Proprietari prevăzute de către Legea 196/2018 și în Regulamentul asociațiilor de proprietari în Municipiul Iași.

Noua conducere a Asociației de proprietari se alege în adunările generale

Pentru a intra în legalitate deplină, Asociațiile de locatari vor trebui să dobândească personalitate juridică, să se reorganizeze, iar astfel să devină Asociații de proprietari, o formă care are o libertate mai mare în administrarea locuințelor. Problemele Asociațiilor de locatari sunt descoperite abia în momentul în care aceasta ajunge în instanță, în urma proceselor cu furnizorii de utilități sau cu datornicii.
Conform regulamentului, alegerea președintelui, a unui membru al comitetului executiv sau al comisiei de cenzori se poate face prin reprezentarea lui la adunarea generală.

„La adunarea proprietarilor în vederea constituirii asociației de proprietari, proprietarii vor alege dintre cei prezenți un comitet executiv format din președintele asociației de proprietari și un număr par de membri, precum și un cenzor sau o comisie de cenzori și vor hotărî numărul membrilor acestora și durata mandatelor lor. Alegerea acestora se face cu jumătate plus unu din numărul proprietarilor prezenți. Durata mandatelor nu poate fi mai mare de 4 ani și pot fi reînnoite”, se mai arată în noutățile privind Regulamentul Asociațiilor de proprietari în Municipiul Iași.

Administratorii trebuie să dovedească faptul că au cazierul curat

Anterior alegerii sau numirii într-o funcție de conducere, administrare ori control din cadrul Asociațiilor de proprietari, persoanele candidate trebuie să dovedească în adunarea generală că nu a ocupat funcții similare pentru care să fi fost condamnate. Aceste lucruri se fac pe baza cazierului judiciar. În cazul administratorului și al cenzorului ori, după caz, al membrilor comisiei de cenzori, trebuie prezentate documentele care să ateste pregătirea profesională în domeniu.