Asociația „Soleil de l’Est”, schimb artistic cultural la nivel internațional!

de: Anca Butuman
02:00, 17 mart. 2022

Din 2001, Asociația „Soleil de l’Est” a instituit o rezidență artistică pentru pictorii din est pentru a-i face să pătrundă în cultura franceză și în francofonie. Asociația a condus peste 150 expoziții de pictură în Franța, Belgia, Olanda, Austria, Italia și în România, editând 17 cărți și cataloage de pictură. Printre expozițiile grupării artistice „Soleil de l’Est” s-a numărat și expoziția de pictură „Quest-Est Est-Quest”.

Asociația „Soleil de l’Est” a fost creată în anul 1994 de entuziaști artiști franco-români, cunoscători ai culturii țărilor Europei de Est, cu scopul de a prezenta inițial în Franța, apoi și în alte țări din UE, o parte din cultura României, în speță pictura contemporană română, prin expoziții, rezidențe de artiști, lansări de carte de artă, colocvii, mese rotunde.

Creația picturală a artiștilor români, dinainte de 1990, ca peste tot în țările Europei de Est, era supusă unor constrângeri impuse de curentul realismului critic sovietic. Un număr de artiști pictori din țările Europei de Est, mai ales din România, aspirau să meargă în Franța, pe urmele marilor maeștri ai impresionismului, ai fovismului și ale altor orientări artistice mai contemporane.

Asociația „Soleil de l’Est” ajută artiștii români să imortalizeze pe pânze impresiile pe care le trăiesc la rezidența din Franța!

Din 2001, Asociația „Soleil de l’Est” a instituit o rezidență artistică pentru pictorii din est pentru a-i face să pătrundă în cultura franceză și în francofonie. Cât au stat în Franța, artiștii romani, și-au imortalizat pe pânze impresiile și emoțiile pe care le-au trăit. Expoziția prezentată la Luynes aduce la cunoștință publicului o paletă reprezentativă, a mai multor orientări artistice, dominante, actualmente în Romănia. Lucrările prezentate au fost create în Franța, în timpul precedentelor rezidențe ale artiștilor.

Rezidența din cadrul Asociației „Soleil de l’Est” are ca obiectiv prezentarea picturii contemporane a artiștilor români, care sunt pregătiți să-și arate măiestria la nivel international. Michel Gavaza, român originar din Brașov, stabilit din anul 1987 în Franța alături de familia sa, este fondatorul Asociației „Soleil de l’Est” și tot el este cel care coordonează întreaga activitate.

Potrivit fondatorului Asociației, pentru a putea face parte din gruparea artistică, artiștii plastici au nevoie de un palmares bogat și bine realizat, cu o confirmare a creației în țară, cu aprecieri de la critici de artă și două recomandări de la pictori ce fac parte din grupare.

„Publicul nostru este convins că noi prezentăm ceva valoros din vârful piramidei, din țara noastră. Absolvenții de la noi de la arte, trebuie întâi să-și făurească un nume aici în țară și după aceea să reprezinte țara la nivel internațional. Pictorul trebuie să fie cotat în țara lui de origine, să fie cotat de critica de artă, să fie cunoscut și să aibă două recomandări de la pictori care au mai fost la noi. Nu eu decid, ci avem o comisie care decide, formată din membrii Asociației franceze. Avem oameni care sunt atașați de idee și își dau seama dacă pictorul este profesionist sau începător”, a menționat fondatorul Asociației „Soleil de l’Est”, Michel Gavaza.

Peste 150 de expoziții de pictură au fost conduse de asociație în Europa

Asociația „Soleil de l’Est” a condus peste 150 expoziții de pictură în Franța, Belgia, Olanda, Austria, Italia și în România, editând 17 cărți și cataloage de pictură. Asociația „Soleil de l’Est” a demarat rezidențele de artiști pentru pictori din România și din alte țări din Europa de Est și Diaspora, la care au fost invitați exact 106 pictori.

Printre expozițiile grupării artistice „Soleil de l’Est” s-a numărat și expoziția de pictură „Quest-Est Est-Quest”, unde lector dr. curator Constantin Tudor a adunat lucrările artiștilor din diferite zone ale Europei (lucrări inițial expuse la București) și le-a așezat în cadrul galeriei de artă „Dan Hatmanu” din Iași.

În deschidere a vorbit criticul de artă Petru Bejan, fondatorul Asociației „Soleil de l’Est”, Michel Gavaza, și curatorul Constantin Tudor.

Artiștii care au expus au fost: Cristina Ciobanu, Nicolae Ciochina, Gheorghe Coman, Bogdana Contras, Daniel Crăciun, Georgeta-Merișor Dominte, Mihail Gravil, Ofelia Hutul, Ion-Ilarion Isaila (DE), Dumitru Macovei, Marinela Murariu, Stelian Onica, Ștefan Potop, Horia Rosca (DE), Constantin Tudor, Amy Vasilescu, Sergiu Zancu (FR) și Daniela Zbarcea. Expoziția a fost deschisă publicului larg între 14 februarie și 5 martie 2022.

Anual, de regulă în fiecare vară, Asociația „Soleil de l’Est” invită artiștii prin intermediul Uniunii Artiștilor Plastici (UAP)- Filiala Iași pentru a reprezenta România la nivel internațional. Detaliile legate de activitatea din cadrul rezidenței vor apărea în curând pe pagina UAP.