Asociația Piscicultorilor din Iași ROMFISH a cerut în instanță anularea deciziei Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură privind triplarea chiriei pentru exploatațiile piscicole

de: evelina.chitoroaga
02:00, 25 nov. 2020

Asociația Națională a Producătorilor din Pescărie ROMFISH a acționat în instanță Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură pentru anularea deciziei de triplare a redevențelor privind contractele de concesiune care ar trebui să se tripleze. După ce pandemia de COVID-19 și seceta au afectat afacerile piscicultorilor din Iași, aceștia au aflat că trebuie să plătească o chirie mai mare pentru terenurile concesionate pentru amenajărie piscicole.

Potrivit președintelui ROMFISH, acțiunea în instanță din data de 23 noiembrie 2020 are rolul de a bloca aplicarea Deciziei Președintelui ANPA nr. 361 din 18 august 2020.

„Este nevoie de o procedură judiciară pentru a suspenda/anula un act administrativ, pentru că, de regulă, funcționarii nu pot recunoaște că au greșit și au nevoie să le spună o instanță. Săptămâna viitoare vor depune și colegii de la București, din Patronatul Peștelui din România, o acțiune similară la Curtea de Apel București. Este vorba despre acțiunea privind triplarea redevențelor fără o bază științifică, tehnologică și economică. Ei au promis că nu vor aplica decizia, însă, fiind un act normativ, nu putem merge pe vorbe”, susține Eugen Cătălin Platon, președintele ROMFISH.

Asociația Piscicultorilor din Iași ROMFISH solicită în instanță anularea deciziei prin care chiria pentru exploatațiile piscicole se triplează

Piscicultorii din Iași au aflat în urmă cu câteva luni că modul de calcul privind chiria pentru exploatațiile piscicole va duce la creșterea de 3 ori a tarifelor în următoarea perioadă. Imediat după ce în Monitorul Oficial a fost publicată Decizia Președintelui ANPA nr. 361 din 18 august 2020 privind stabilirea modului de calcul al redevenței minime aplicabile contractelor de concesiune care au ca obiect exploatarea în scop piscicol a terenurilor pe care sunt amplasate amenajări piscicole aflate în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA), piscicultorii s-au întâlnit cu ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Oroș, care le-a promis că această decizie nu va fi aplicată.

Piscicultorii din Iași vor să fie tratați la fel ca orice fermier care aduce bani la bugetul de stat

Reprezentanții sectorului piscicol au transmis o serie de cereri către Ministerul Agriculturii prin care au solicitat simplificarea birocrației sufocante, aplicarea legii și adoptarea unei hotărâri de guvern prin care să se dea sprijin tuturor fermelor piscicole care contribuie la menținerea biodiversității și a habitatelor. De asemenea, piscicultorii din Iași solicită distribuirea corectă a banilor europeni către toate fermele piscicole, în funcție de performanțele economice, formarea unor grupuri de lucru între MADR și Ministerul Mediului pentru a opri măsurile abuzive, inventarierea generală a capacităților de producție din piscicultură.

În județul Iași sunt 29 de exploatații piscicole, iar 8 dintre acestea au contracte cu ANPA

Angajatorii din domeniul piscicol au avut probleme în ultimii ani cu lipsa angajaților, iar unii dintre aceștia s-au gândit să aducă angajați din străinătate. Mai mult, fermierii din acest domeniu au fost printre primii afectați de pandemia de COVID-19 și au înregistrat pierderi financiare însemnate pe care au încercat să le acopere prin accesarea unor fonduri prin programele IMM Invest și cele derulate de AFIR. În Iași sunt 29 de exploatații piscicole, dintre acestea 8 având contracte cu ANPA și acoperind 80 la sută din suprafața județului.